MENIU

Coaliţia a mandatat şase miniştri pentru a negocia cu reprezentanţii FMI şi CE

Foto: NewsIn

Coaliţia a mandatat luni o echipă formată din miniştri PSD şi PD-L pentru a negocia cu reprezentanţii FMI şi CE majorarea plafonului de garanţii guvernamentale şi a sumelor alocate pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi majorarea deficitului bugetar acceptat.

"Un mandat de principiu pentru discuţii. Este vorba despre plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficutului bugetar - teme ce vor fi urmărite de această delegaţie, care are mandat din partea Coaliţiei", a declarat vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei de luni a Coaliţiei.

Din echipa guvernamentală care va participa la discuţiile cu FMI şi CE vor face parte miniştrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica şi miniştrii Constantin Niţă şi Marian Sârbu. Membrii echipei au fost desemnaţi de premierul Emil Boc, a precizat Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat recent că vrea să negocieze cu CE şi FMI alocarea unor sume mai mari pentru investiţiile în infrastructură, care să nu fie luate în calcul la stabilirea deficitului, pentru că România riscă să respecte indicatorii stabiliţi cu cele două instituţii, dar să nu realizeze investiţiile propuse. Şeful Executivului a anunţat şi că măsura neimpozitării profitului reinvestit trebuie discutată mai întâi cu FMI şi CE, pentru ca aplicarea acesteia să nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele două instituţii internaţionale.

În ceea ce priveşte garanţiile de stat, limita valorică a acestora a fost stabilită la 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro) pentru anul 2009, potrivit OUG privind rectificarea bugetară, adoptată în luna aprilie.

Mai multe articole despre:
Gheorghe Flutur Emil Boc FMI coaliţia CE