MENIU

Circa 104.000 mp vor fi livraţi pe piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti în semestrul doi

Foto: wikipedia.org

Aproximativ 104.100 metri pătraţi sunt anunţaţi pentru livrare în cea de-a doua jumătate a acestui an pe piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti, suprafaţă care va rezulta din finalizarea proiectelor Sun Plaza şi Cotroceni Park, potrivit unei analize realizate de Colliers International.

Stocul de spaţii comerciale de la nivelul ţării se ridică în prezent la aproximativ un milion de metri pătraţi, dintre care 393.700 mp în Capitală, iar restul de 649.370 mp în provincie.

"În primul semestru al anului curent, oferta de spaţii comerciale din Bucureşti a continuat tendinţa ascendentă începută în anul 2008. Livrarea a două noi centre comercile, Grand Arena şi Militari Shopping Center, precum şi extinderea Plaza România au crescut stocul total de spaţii comerciale cu 66.670 metri pătraţi", a declarat Georgiana Andrei, reprezentanta Colliers International din cadrul Diviziei de Închirieri Spaţii Comerciale.

Totodată, în provincie au fost livrate doar două proiecte, şi anume Era Shopping Park din Oradea şi Galleria din Suceava, iar cele două centre au adus pe piaţă 15.300 mp de spaţii noi. Criza economică a avut un impact negativ nu doar asupra numărului minim de proiecte livrate, ci şi asupra ratelor de neocupare la livrare, care au crescut până la 40-60% în provincie, în timp ce în Bucureşti rata a ajuns până la 50%.

Potrivit studiului realizat de Colliers, segmentul alimentar a avut cea mai bună evoluţie în primele şase luni ale anului, înregistrând cea mai mică scădere de la un an la altul, în timp ce segmentul cel mai afectat a fost cel al electrocasnicelor, unde vânzările au scăzut cu 40-50% faţă de anul precedent.
Mai multe articole despre:
investiţie spaţii livrare comercial