MENIU

Ciolacu, DETALII de ultimă oră despre discuțiile privind formarea noului guvern. CINE va fi premierul

Marcel Ciolacu, președintele PSD / Inquam Photos / George Calin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, astăzi, publice ultimele detalii despre negocierile pentru formarea noului guvernului. El a precizat că speră ca astăzi să se termine discuțiile dintre PNL, PSD, UDMR și minoritățile pe marginea programului de guvernare. Social-democratul a răspuns și întrebării legate de posibilitatea de a avea astăzi un nume de premier.

Întrebat dacă i s-a cerut să preia funcția de premier, liderul PSD a precizat că nu a existat o astfel de discuție. 

Întrebat dacă la președintele României se va merge totuși, conform anunțurilor anterioare, cu o singură propunere dew premier, el nu a dat un răspuns clar, precizând doar că "vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce va fi finalizat programul de guvernare".

"Nu am avut nicio discuție (cu Klaus Iohannis - n.r.)", a arătat Ciolacu, menționând că o eventuală discuție a președintelui Iohannis cu liderii celor 3 partide politice (PSD, PNL și UDMR) ține de "o decizie pe care doar șeful statului ar trebui să o ia. Nu este atributul meu". 

Referitor la posibilitatea ca la discuțiile cu Iohannis de la Cotroceni să se meargă cu 2 propuneri de premieri în persona președinților celor 2 partide, scenariu avansat de liderul PSD în weekend, Ciolacu a spus: "Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că va face acest lucru. Colegii mei și PSD vor merge (la Cotroceni - n.r.) cu o propunere de pim-ministru".

Acesta a dezvăluit că negocierile se mai poartă pe capitolele finanțe - proiecția bugetului pe anul viitor, dar și pe justiție, unde PSD vrea să „lase specialiștii să găsească soluțiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV”.

Legat de PNRR, peședintele PSD, a anunțat că deja se discută „optimizarea” Planului Național de Redresare și Reziliență: "Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles, să discutăm punctual. Deja europarlamentarii, atât de la PNL, cât și de la PSD discută cu privire la optimizarea PNRR". 

Tot astăzi, spune Cioalcu, este posibil să se ia o decizie privind suprataxarea marilor averi. 

 

Mai multe articole despre:
ciolacu psd negocieri pnl premier pnrr