MENIU

Ciobanii îşi vor putea vinde mieii doar dacă au autorizaţii care le permit să-i sacrifice

Foto: RTV

Anul acesta nu vor fi prea mulţi miei pe piaţă. Ciobanii din mai multe judeţe se plâng că nu îi vor putea vinde pentru că nu au primit crotalii, elementele de identificare, de la autorităţi. Numai la Sibiu, din 300.000 de miei, doar 10.000 au crotalii şi vor putea fi sacrificaţi.

Ciobanii spun că fără elementele de identificare nu vor putea vinde carnea la piaţă. Vor rămâne cu zeci de mii de miei nevânduţi, iar pierderile vor fi foarte mari.

"Noi încercăm să facem ce ne cer ei şi când e vorba să ne dea ce ne trebuie nu avem şi stăm cu marfa nevândută", a declarat oierul Ion Baciu.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Sibiu au spus că au cerut de la Bucureşti crotaliile încă din luna ianuarie, dar acestea nu au ajuns. "Probabil de la nivel central se va stabili un mod de a rezolva aceasta problemă. Mă gândesc că pentru sacrificarea în perioada sărbătorilor să accepte şi miei neidentificaţi", a completat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Sibiu, Ioan Penţea.

Oierii cer autorităţile să găsească soluţii astfel încât să vândă mieii şi fără crotalii. "Noi vrem să facem presiuni să se dea o derogare să putem vinde şi miei necrotaliaţi. S-ar putea pe piaţa internă să-i sacrificăm şi să-i putem vinde dar pe piaţa externă nu ştiu ce vom face", a conchis preşedintele Asociaţiei Oierilor, Marcel Andrei.

Mai multe articole despre:
carne Paşte cioban miei oier