MENIU

Cine face jocurile la Constanța după arestarea lui Mazăre

<p>Radu Mazăre</p>

După arestarea lui Radu Mazăre, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro, frâiele Constanței au fost preluate de viceprimarul social-democrat Decebal Făgădău, care, în continuare, face jocul edilului suspendat de la malul mării, scrie just-news.ro.

Constanța ar putea rămâne tot pe mâinile PSD-ului și după 2016, mai ales că PNL nici nu are un candidat viabil care să nu fi conlucrat cu tripleta Mazăre-Strutinski-Constantinescu. Celebrul Sorin Strutinski, trezorierul cuplului Mazăre-Constantinescu, este urmărit penal pentru trafic de influență și spălare de bani.

Pe cine ar putea arunca PNL în lupta pentru primărie

Un nume intens vehiculat este senatorul Gigi Chiru, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze, și urmărit penal pentru luare de mită şi spălare de bani, întrucât, în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea, potrivit DNA. Dacă facem un arc peste timp, vedem că Gigi Chiru, ex-PDL, a fost singurul contracandidat cu greutate al lui Radu Mazăre, în 2012, care intra fără emoții în cursa pentru primărie, pentru cel de-al patrulea mandat. Ambițios din fire, Gigi Chiru vrea să ducă și această luptă, mai ales că un sondaj PSD îl plasează pe poziția secundă ca șanse de reușită.

Și Robert Boroianu, copreședintele organizației locale a PNL, testează apele cu o candidatură neoficială lansată, deocamdată, pe Facebook. „Sunt pregătit să particip la o competiţie internă în cadrul partidului şi sper să îndeplinesc condiţiile stabilite de partid pentru a fi candidatul PNL în cursa pentru Primăria Constanţa. (...) Sunt hotărât să devin primul primar penelist de după 1989 al oraşului Constanţa şi pentru asta am nevoie de încrederea şi susţinerea dumneavoastră“, mărturisea liberalul, pe pagina sa de Facebook, în luna martie.

Alte două nume vehiculat sunt senatorul Puiu Hasotti și Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV, cunoscuți și ei pentru apropierea de banii lui Sorin Strutinski, trezorierul cuplului Mazăre-Constantinescu. Se știe că Hasotti cu greu l-a exclus pe Sorin Strutinski din partid, în urmă cu 11 ani, când liberalii, controlați de trezorierul echipei Mazăre - Constantinescu, complotau votul împotriva lui Stelian Duțu în Consiliul Județean. În ceea ce-l privește pe Ovidiu Cupșa, acesta a reușit să rămână în fruntea CERONAV și după plecarea PNL de la guvernare. De asemenea, în preajma lui Cupșa se află amical și financiar Constantin Matei, un alt nume care s-ar putea să auzim mai des în preajma alegerilor.

Doar că al treilea om ca influență din PNL Constanța, Matei, ar intra în luptă cu blazonul pătat de două mari afaceri transpartinice: în 2008, a parafat transferul cu titlu gratuit al pachetului de 20% din acțiunile companiei care administrează Portul Constanța către Consiliul Local. Iar în 2012 a pus umărul la semnarea unui contract prin care, în premieră internațională absolută, România era pe punctul să-și piardă dreptul suveran asupra pavilionului național.

Nu trebuie uitat nici faptul că, pe vremea când ocupau funcțiile de consilieri liberali „vopsiți“ în PSD, Constantin Matei şi Ovidiu Cupşa se făceau auziţi extrem de rar şi atunci pentru a spune că se abțin de la votul privind iniţiativele edilului Mazăre.

Mai mult pe just-news.ro.