MENIU

Cinci morţi şi 100 de răniţi la alegerile locale din Turcia

Foto: gdb.rferl.org

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 100 au fost rănite la alegerile locale de duminică, din Turcia, câştigate de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.

Alegerile au fost marcate de violenţe, soldate cu cinci morţi şi aproape 100 de răniţi, în special în sud-estul ţării dominat de kurzi.
Sondajele au creditat AKP cu 40%, până la 48% din intenţiile de vot, în pofida ratei şomajului foarte mari şi a economiei afectată de criza mondială.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat nesatisfăcut de rezultatul obţinut de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), pe care îl conduce, la alegerile locale de duminică, în pofida victoriei formaţiunii sale, cu 39,1% din voturi. "Dacă mă întrebaţi dacă sunt mulţumit, nu sunt deloc. Ar fi trebuit să fie mai bine", a declarat el într-o conferinţă de presă organizată în cursul noţii.

Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 80% dintre buletinele de vot, AKP, formaţiune aflată la putere din 2002, este urmată de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) cu 20,9% din sufragii, principala forţă de opoziţie din Parlament. Pe a treia poziţie se află Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, naţionalist), cu 16,2% din voturi.
În cursul campaniei, Erdogan a mizat pe un rezultat mai bun.

Opoziţia, în special CHP, a obţinut rezultate foarte bune în cele două mari oraşe ale ţării, Istanbul şi Ankara, deşi nu a câştigat în niciunul dintre ele.

Partidul pentru o Societate Democratică, (DTP, prokurd) şi-a păstrat controlul asupra principalului oraş din sud-est, Diyarbakir, cu populaţie majoritar kurdă, dar şi asupra mai multor localităţi din zonele defavorizate ale ţării.

Circa 48 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege reprezentanţii în administraţiile locale.
Erdogan voia ca acest vot-referendum - după o procedură de interzicere a partidului său pentru activităţi antilaice, care nu s-a concretizat, însă - să îi consolideze formaţiunea, pentru a-i permite să implementeze reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană. Mulţi turci atribuie AKP stabilitatea politică din ultimii ani.

Mai multe articole despre:
alegeri morţi Turcia Recep Tayyip Erdogan AKP