MENIU

CIA a angajat firma "Blackwater", în 2004, să vâneze lideri Al-Qaeda

Foto: Realitatea TV

CIA a cheltuit câteva milioane de dolari pentru a angaja firma de securitate Blackwater să-i vâneze pe liderii Al-Qaeda în 2004. Programul nu a fost niciodată pus în aplicare, dar CIA dat firmei private arme de milioane de dolari şi a intrat astfel în vizorul Congresului.

Conform unor oficiali guvernamentali citaţi de NYT, CIA a semnat contracte separate cu reprezentanţi din conducerea Blackwater, fără să aibă un contract formal cu întreaga firmă. Programul însă a fost suspendat înainte de a fi lansat deoarece directorul CIA nu a fost de acord cu angajarea unei companii private pentru a îndeplini astfel de misiuni. Cu toate acestea, Blackwater a primit arme în valoare de milioane de dolari.

Preşedintele comisei de control asupra activităţii CIA din Senat a declarat că Agenţia a încălcat legea pentru că nu a informat Congresul american de existenţa acestui program. Senatorul a mai spus că serviciile secrete americane angajează prea multe agenţii private pentru a îndeplini misiuni de care guvernul ar trebui să fie responsabil.

Democraţii l-au acuzat în repetate rânduri pe fostul vicepreşedinte Dick Cheney că a abuzat de prerogativele sale pentru a nu divulga Congresului date despre contractul cu firma de securitate. Departamentul de Stat a încetat colaborarea cu Blackwater în 2007, după ce firma a fost gasită vinovată de uciderea a 17 civili în Irak.