MENIU

Cheile Bicazului, locuri spectaculoase încărcate de legendă

Foto: RTV
Cheile Bicazului se întind pe 8 km, între Lacul Roşu și Bicazul Ardelean

Locuri care abia așteaptă să ni se arate, peisaje de-a dreptul spectaculoase, relaxare cât cuprinde, departe de orice grijă. Le găsim pe toate în județul Harghita. Realitatea All Inclusive a plecat prin munți, iar drumul ne-a dus prin multe locuri. La Munticelu, zonă declarată rezervație naturală, am trecut și prin Cheile Bicazului, stâncile acelea uriașe care parcă se întâlnesc în cer, dar am ajuns și la Lacul Roșu. Unde totul a început cu o legendă.

Se spune că trăia aici o fată pe nume Estera. S-a îndrăgostit ea de un flăcău, au hotărât să se ia, numai că băiatul a trebuit să plece la armată. Estera l-a așteptat cu iubire și răbdare. Se ducea seara la izvor, să ia apă, și cânta atât de frumos, că înduioșa și munții. Până-ntr-o zi, când un tâlhar a văzut-o și s-a îndrăgostit pe loc de ea. Tâlharul a furat-o și a dus-o sus, în munți. În zadar s-a străduit să o facă să-l iubească. Așa că s-a hotărât să o aibă cu sila. Sfâșiată, Estera a strigat la munți și la cer, căutând ajutor. Iar cerul a răspuns. S-a pornit atunci o ploaie groaznică, ce-a măturat tot în cale.

Astăzi, o plimbare pe Lacul Roșu e o încântare. Lacul Roşu este la 980 m altitudine, în apropiere de Cheile Bicazului Lacul s-a format recent, după 1800, și a acoperit pădurile, așa că peste tot vezi trunchiuri ascuțite de brazi care se ițesc din apă.

Amatorii de sport au aici ștrand, terenuri de sport, sau pot să practice canotajul. Plimbările cu barca, în funcţie de numărul de persoane, costă 15-35 lei Iar alpiniștii își pot încerca măiestria pe numeroase trasee pe pereții stâncoși ai Suhardului sau ai Pietrei Bardosului

Noi lăsăm în urmă Lacul Roșu și ne așternem din nou la drum. Și ce frumusețe! Să tot mergi cu mașina prin Cheile Bicazului, pe șoseaua care șerpuiește printre munții imenși.

Cheile se întind pe 8 kilometri, între stațiunea Lacul Roșu și satul Bicazul Ardelean.
Ai impresia că sunt două ziduri uriașe atât de apropiate, încât, dacă s-ar supăra, te-ar strivi. Râul Bicaz, cel care a săpat atâta amar de vreme în stâncă, ne vuiește vijelios la picioare. Iar glasurile noastre, dacă vorbim tare, se oglindesc din piatră-n piatră, iar muntele le duce ecourile.

În zonă sunt zeci de pensiuni, care de care mai frumoase, din lemn sau piatră, moderne sau tradiționale, te pun în încurcătură atunci când vrei să înnoptezi. Cazarea costă 100-130 de lei de persoană. 

 

Mai multe articole despre:
All Inclusive Cheile Bicazului