MENIU

Cetatea Cisnădioara este cel mai vechi monument romanic din Transilvania

Foto: RTV
Cetatea Cisnădioara este cea mai veche bazilică romană

Dacă printre destinaţiile voastre de vacanţă se numără şi judeţul Sibiu, faceţi un popas, pentru câteva ore, la Cetatea Cisnădioara. Este cel mai vechi și reprezentativ monument romanic din Transilvania. Cetatea se înalţă pe vârful unui deal, de unde se vede întreaga vale a Sibiului. Aşa că dacă aţi ajuns până acolo, peisajul merită tot efortul.

Cum aţi ajuns în comuna Cisnădioara, vedeţi o potecă care se pierde în munte. Urcaţi cam un sfert de oră. La un moment dat, silueta cetăţii se vede maiestuoasă printre copaci. Mai mulţi tineri îi stau de pază. La figurat vorbind. Sunt ghizii dispuşi oricând să vă spună povestea acestor ziduri.

Cetatea a fost construită între 1180 şi 1200, este cea mai veche bazilică romană. La început a fost o biserică catolică, după care toate picturile au fost distruse pentru că a fost o ruină mult timp, iar acum avem o singură frescă. "Cetatea a fost practic o cetate de observare, fiind situată pe un deal de 50 de metri. Zidurile aveau şase metri şi aveau guri de tragere pentru că erau singurul sistem de apărare al cisnădirenilor", a spus ghidul.

Ca orice construcţie veche, de numele cetăţii sunt legate şi mai multe legende. Dintre toate, cea mai interesantă este însă povestea soţilor care nu se mai înțelegeau. De altfel, aşa procedau mai toți saşii din zona Sibiului. "Avem şi o căsuţă, ca în multe cetăţi transilvănene, unde erau puse cuplurile care doreau să divorţeze. Dacă nu mai doreau să divorţeze erau scoşi afară, iar dacă tot doreau să divorţeze erau ţinuţi până când mureau", a explicat ghidul.

Cetatea este un punct de atracţie mai ales pentru străini. Foarte mulţi nemţi, dar şi englezi, vin să vadă bazilica romană din inima Transilvaniei. Tot aici se află şi monumentele soldaţilor germani şi austro-ungari căzuţi în luptele din jurul Sibiului din Primul Război Mondial.