MENIU

Cetatea Alba Carolina, emblema oraşului Alba Iulia şi loc de pelerinaj pentru turişti

Foto: RTV
Cetatea din Alba Iulia a fost construită între anii 1714-1738

Între zidurile ei au avut loc evenimente cruciale pentru istoria poporului român: epilogul răscoalei lui Horea şi Marea Unire a Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Este emblema oraşului Alba Iulia şi loc de pelerinaj pentru turişti. Cetatea Alba Carolina este una din cele mai importante şi pline de istorie bastioane ale neamului românesc.

Pe umerii cetăţii din Alba Iulia apasă o istorie grea. A fost ridicată între anii 1714-1738, din iniţiativă împăratului Carol VI de Habsburg, şi este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din ţara noastră. Între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cetatea a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei. 7 bastioane şi mai multe porţi monumentale au făcut din cetate o piatră de nestrămutat.

Schimbul de gardă de cetatea din Alba Iulia este un moment inedit şi emoţionant. Deşi nu la fel de cunoscut ca cel de la casa regală britanică, atrage totuşi turişti din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate.

Dincolo de o lecţie de istorie vie, cetatea din Alba Iulia oferă turiştilor şi posibilităţi de distracţie. Nu vă gândiţi însă la ceva monden, ci o relaxare specifică locului.

Centrul de echitaţie din cetate are 6 cai aduşi tocmai din Olanda. Le-a fost greu să se integreze şi nici nu-i de mirare având in vedere că au trebuit să se obişnuiască, într-un fel, cu o viaţa de bastion.

Platoul prinţeselor, cetatea împăraţilor, o zi cu adevărat regală!