MENIU

Cercetătorii japonezi au găsit centrul din creier "vinovat" pentru gelozie

Foto: dailymail.co.uk

Cercetătorii japonezi au identificat centrul din creier responsabil pentru sentimentele de gelozie, situat în aceeaşi zonă în care sunt proiectate senzaţiile dureroase, anunţă presa britanică.

Tot în aceeaşi zonă este localizat şi centrul care contolează senzaţiile de satisfacţie ce apar atunci când e vorba de necazul altei persoane.

"Este interesant faptul că aceeaşi zonă din creier care detectează durerea fizică este asociată şi cu suferinţa mentală", spune Hidehiko Takahashi, coordonatorul studiului.

În timpul testelor, unui număr de 19 studenţi li s-a cerut să discute despre un coleg cu o activitate de succes, în timp ce erau monitorizaţi prin RMN. Astfel, s-a observat că o parte a lobului frontal devine mai activă atunci când subiecţii sunt geloşi. După aceea, studenţii au fost rugaţi să citească o poveste în care subiectul geloziei lor suferă o serie de necazuri, inclusiv o intoxicaţie alimentară. De această dată, activitatea cerebrală a fost mai intensă în zona de "recompensă" a creierului.

Totodată cercetătorii au demonstrat o legătură direct proporţională între gelozie şi sentimentul de satisfacţie în faţa necazului altuia.