MENIU

Cercetătorii britanici vor să creeze sânge sintetic, grupa O, din celule stem

FOTO: zdnet.com

Cercetătorii britanici intenţionează să creeze, în trei ani, sânge sintetic din celule stem embrionare, pentru a asigura o rezervă nelimitată de sânge grupa O pentru transfuzii sigure, informează cotidianul britanic The Independent.

Proiectul major de cercetare va culmina peste trei ani cu primele transfuzii pe voluntari cu sânge sintetic creat din celule stem ale embrionilor creaţi in vitro. Sângele sintetic ar putea ajuta la salvarea vieţii a mii de oameni, mai ales în cazuri de urgenţă precum accidente de circulaţie sau soldaţi răniţi pe câmpul de luptă.

În acest proiect vor colabora Serviciul britanic de transplant şi transfuzii, Serviciul scoţian de transfuzii şi organizaţia care sprijină cercetările medicale Wellcome Trust, care va aloca trei milioane de lire. Cercetătorii vor testa celulele stem rămase în urma tratamentului de fertilizare in vitro, pentru a le găsi pe cele care sunt programate genetic să se transforme în celule sanguine grupa 0 negativ. Sângele de grupa 0, de donator universal şi care se găseşte la doar 7% din populaţie, ar putea fi produs în cantităţi nelimitate, din celulele stem embrionice, datorită capacităţii acestora de a se multiplica.

Fonduri suplimentare pentru proiectul de cercetare, care va fi condus de profesorul Marc Turner de la Universitatea Edinburgh, vor fi asigurate de serviciile de transfuzii din Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor.

Oameni de ştiinţă din alte ţări, precum Suedia, Franţa şi Australia, sunt de asemenea implicaţi în proiecte de producere a sângelui sintetic. Anul trecut, o echipă a societăţii americane de biotehnologie Advanced Cell Technology a anunţat că este pregătită să producă miliarde de celule roşii de sânge funcţionale din celule stem embrionice. Dar cercetarea americanilor a fost împiedicată din cauza unor probleme de finanţare care datau de la momentul interzicerii cercetărilor pe celule stem în timpul administraţiei Bush. Preşedintele Barack Obama a schimbat recent această politică.
Mai multe articole despre:
embrion celule stem edinburgh Barack Obama