MENIU

Cel puţin 100 de persoane au murit în Manila în urma unor inundaţii devastatoare

Foto: guardian.co.uk

O furtună tropicală care a lovit Manila, capitala statului Filipine, şi a provocat cele mai grave inundaţii din ultimii 40 de ani, s-a soldat cu 100 de morţi, a anunţat Guvernul.

Manila, oraş cu 12 milioane de locuitori, unde a fost decretată starea de catastrofă naturală, a fost inundat pe 26 septembrie în urma ploilor torenţiale ce au însoţit furtuna tropicală Ketsana.

Pe 28 septembrie, Guvernul a recunoscut că serviciile de intervenţie sunt depăşite de situaţie. "Ne concentrăm pe operaţiunile de salvare, dar sistemul este depăşit, autorităţile locale sunt depăşite", a spus responsabilul Centrului de coordonare, Anthony Golez. "Obişnuim să intervenim într-un oraş, în una sau două provincii, dar de data aceasta, ne-au cerut ajutorul una după cealaltă. Mijloacele materiale şi umane sunt repartizate insuficient", a explicat Golez.

Nivelul apei atinsese şase metri în unele zone ale capitalei, iar după două zile, mulţi localnici au rămas blocaţi la etajele superioare ale caselor. Sinistraţii nu au avut alimente, apă şi haine, au spus oficiali locali.

Gimnaziul în care s-au aflat refugiaţii a fost şi loc de depozitare a cadavrelor, acoperite cu pânză albă. În plus, electricitatea şi legăturile telefonice au fost întrerupte.

În Quezon, comună ce ţine de metropolă, au fost descoperite 29 de cadavre, iar 108 persoane au fost date dispărute. Autorităţile au depus eforturi pentru a evita epidemiile. "Echipele noastre furnizează apă şi produse sanitare în centrele de primire", a spus ministrul Sănătăţii.

Mai multe articole despre:
inundaţii furtuna decese Manilla