MENIU

Cei mai mulţi români îşi cheltuiesc banii la cumpărături

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/1028054/3/cumparaturi-cd.jpg

Românii cheltuiesc cea mai mare parte din veniturile lunare la cumpărături. Potrivit unui studiu realizat de ISRA Center, când vine vorba de aprovizionare, cumpărătorii optează atât pentru marile centre comerciale, cât şi pentru magazinele de cartier. Cele mai interesate de cheltuirea banilor din casă sunt femeile.

La hipermarket o singură ieşire la cumpărături costă cel puţin o sută de lei. Este cazul celor care câştigă lunar cel mult 2000 de lei. Cei cu venituri între 2000 şi 4000 de lei scot din buzunar pentru o singură tranşă de cumpărături peste 200 de lei.

La buticul din colţ suma pentru cumpărături este redusă la 30 de lei. În funcţie de localitatea din care provin cumpărătorii sunt dispuşi să lase la casa de marcat chiar şi jumătate din bugetul familiei. Cel mai des merg la cumpărături cei care sunt trecuţi de 50 de ani.Majoritatea românilor preferă însă centrele comerciale mari pentru că sunt mult mai bine aprovizionate, sunt produse variate, preţurile accesibile şi multe oferte promoţionale.

Ce-i drept, pentru a evita aglomeraţia, românii aleg să meargă în hypermarket în special în weekend. Cele mai căutate produse sunt carnea, mezelurile, lactatele, legumele şi fructe. De la butic cumpărărturile se fac aproape zilnic, pentru că de aici românii îşi procură pâinea, laptele şi dulciurile. Magazinele de cartier sunt preferate pentru că sunt mai aproape de casă, nu sunt la fel de aglomerate ca hypermarketurile şi în plus cunosc angajaţii.

Studiul a fost realizat de Compania de cercetare ISRA CENTER, în luna noiembrie 2008, pe un eşantion de 1094 de persoane din mediul urban şi are o eroare de plus minus 3%.

Mai multe articole despre:
români bani cumpărături cheltuieli magazine