MENIU

Cei mai bine plătiţi sportivi din lume, în 2009

Foto: USA Today

În topul anual întocmit de revista Forbes, Tiger Woods domină ierarhia pentru al optulea an consecutiv, cu încasări de 110 milioane dolari. Între primii zece se mai află un jucător de tenis, un motociclist, un fotbalist, un boxer şi trei baschetbalişti.

Ceea ce a fost Michael Schumacher în Formula 1 sau ce este Roger Federer în lumea tenisului, reprezintă Tiger Woods în golf. Americanul bate record după record şi, după ce la sfârşitul săptămânii a devenit primul jucător de golf din circuitul profesionist (PGA Tour) care a câştigat de şapte ori acelaşi concurs, odată cu revenirea la Firestone Country Club (Akron, Ohio), acum şi-a extins dominaţia şi asupra celorlalţi sportivi.

Pentru ultima victorie a primit 1,4 milioane dolari, însă conform revistei Forbes, care a ţinut evidenţa câştigurilor sportivilor în perioada iunie 2008 - iunie 2009, Woods a strâns în aceste 12 luni 110 milioane dolari, fapt care-l plasează pentru al optulea an consecutiv în fruntea topului celor mai bine plătiţi sportivi din lume. De remarcat însă că nu mai puţin de patru luni a absentat Tiger din circuit în acest interval, din cauza unei accidentări la genunchi, iar unul dintre sponsori şi-a retras sprijinul, cu un an înainte de expirarea contractului.

Faţă de 2008, au ieşit din Top 10 boxerul Floyd Mayweather, jucătorii de fotbal american Ben Roethlisberger şi Dwight Freeney şi pilotul de Formula 1 Fernando Alonso. Dintre noii veniţi, cel mai sus, pe locul şase, s-a aruncat boxerul filipinez Manny Pacquiao, care l-a făcut KO pe Oscar De La Hoya, în decembrie 2008. De remarcat că pe locul trei, după Tiger Woods, cu câte 45 de milioane, se înghesuie baschetbalistul Kobe Bryant, pilotul de Formula 1 Kimi Raikkonen şi fostul baschetbalist Michael Jordan, iar singurul fotbalist din Top 10 este David Beckham.

În total, primii 20 de sportivi din acest top au încasat 789 milioane dolari, o scădere de 1 % faţă de anul trecut, adică aproximativ 30 milioane dolari.

Top 10 cei mai bine plătiţi sportivi  în 2009

1. Tiger Woods (golf) 110 milioane dolari

2-4. Kimi Raikkonen (Formula 1) 45 milioane

2-4. Kobe Bryant (baschet) 45 milioane

2-4. Michael Jordan (baschet) 45 milioane

5. David Beckham (fotbal) 42 milioane

6. LeBron James (baschet) 42 milioane

7. Phil Mickhelson (golf) 40 milioane

8. Manny Pacquiao (box) 40 milioane

9. Valentino Rossi (motociclism) 35 milioane

10. Roger Federer (tenis) 33 milioane