MENIU

Cei doi români expulzaţi din Republica Moldova se vor adresa CEDO

Foto: mihaibologan.wordpress.com

Radu Popescu şi Răzvan Cazacu, consultanţi politici ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la reţinerea şi expulzarea lor din Republica Moldova, ei fiind acuzaţi de autorităţile basarabene de "semihuliganism".

"Vom sesiza CEDO după ce se va soluţiona recursul pe care l-am formulat împotriva sentinţei date de judecătorii basarabeni. Vom cere şi daune deoarece reţinerea a fost abuzivă. Noi ştiam că suntem urmăriţi. De fapt, durerea lor mare era ce facem noi cu campania electorală, cu PLDM. Sunt nişte abuzuri strigătoare la cer în Republica Moldova: preşedintele Voronin, candidat la parlamentare, foloseşte toate resursele de stat în campanie, iar cei din opoziţie sunt agresaţi nu de comunişti, ci de poliţişti, pentru a da doar câteva exemple", a declarat, joi, Radu Popescu.

Luni seara, în jurul orei 21:00, Răzvan Cazacu şi Radu Popescu au fost arestaţi de şase persoane în civil în centrul Chişinăului, la puţin timp după ce ieşiseră din sediul PLDM. Cetăţenii români au fost transportaţi la comisariatul de poliţie, unde au fost ţinuţi toată noaptea. Dimineaţa, cei doi cetăţeni români au fost transportaţi la judecată. Poliţiştii au cerut expulzarea lor, acuzându-i că ar fi opus rezistenţă în timpul reţinerii şi că ar fi înjurat oamenii legii. La rândul său, avocatul a cerut clasarea cazului, pe motiv că poliţiştii au făcut declaraţii false şi au fabricat dosarul. Judecătorii basarabeni au decis expulzarea celor doi români, ei fiind transportaţi la vamă de maşina poliţiei, fiind însoţiţi însă şi de câţiva membri ai PLDM.

În decembrie 2007 puterea de la Chişinău a expulzat doi diplomaţi români, în semn de protest faţă de unele declaraţii făcute de către ambasasorul României în Republica Moldova. În următoarele două luni au urmat o serie de expulzări ale preoţilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, care erau cetăţeni români, pe motiv că aceştia nu aveau perfectate actele de şedere legală în Republica Moldova.

Vineri, 20 martie, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a cerut să transmită MAE de la Bucureşti să nu admită "deplasarea în masă a cetăţenilor români în Republica Moldova în ajunul parlamentarelor din 5 aprilie, pentru participarea la acţiuni electorale".

Aceasta, au motivat autorităţile moldovene, "în scopul prevenirii eventualelor implicări ale cetăţenilor români în acţiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova". Potrivit unui comunicat al diplomaţiei moldovene, "la rândul lor, autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile ce se impun pentru neadmiterea unei astfel de situaţii, care ar periclita bunele relaţii între Republica Moldova şi România".

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vladimir Filat, poate fi considerat un fenomen politic în Republica Moldova. Lansându-şi proiectul politic în urmă cu un an şi jumătate, Vladimir Filat, în vârstă de 39 de ani, a reuşit să-şi consolideze o echipă tânără şi profesionistă şi să-şi asigure practic intrarea în Parlament. În premieră pentru Republica Moldova, PLDM şi-a prezentat în ajun de campanie platforma, structura viitorului guvern şi mai ales echipa guvernamentală, cu nume cunoscute şi apreciate la Chişinău. Sondajul IPP din martie 2009 atestă creşterea spectaculoasă a partidului şi plasarea lui pe locul al doilea în preferinţele electoratului, cu 8,3 % din voturi, în timp ce în octombrie 2008 avea 4,5%
Mai multe articole despre:
Republica Moldova expulzare cetăţeni români