MENIU

Cei care răspândesc voluntar virusul A/H1N1 pot fi sancţionaţi cu închisoarea

Foto: telegraph.co.uk

Persoanele care au fost diagnosticate cu gripă porcină şi nu s-au izolat la domiciliu pot fi pasibili chiar şi de închisoare de până la doi ani, considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul, a avertizat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, o persoană poate contacta în acelaşi timp un virus gripal sezonier şi virusul A/H1N1, iar cei care au răcit deja în acest sezon sunt mai sensibili la a contacta gripa porcină.

"O persoană infectată, dar care nu prezintă simptomele clinice cunoscute, poate transmite boala. O viroză lasă în organism o stare de imunodepresie, timp de 5-10 zile de la vindecare", a mai adăugat dr. Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel a spus că nu a susţinut că în România se vor înregistra 20.000 decese: "Este doar o estimare făcută pe baza unor scenarii elaborate pe baza unui document emis pe 14 iunie 2009. Acesta se referă la decesele prognosticate în Europa, care pot avea o rată între 40.000 cazuri, moderată. Aceasta poate ajunge la 220.000 de cazuri, dar aceste estimări sunt făcute pentru virusul gripal sezonier. Rata de atac a virusului variază între 8-44 decese la 100.000 de locuitori", a precizat acesta.

Adrian Streinu-Cercel a mai adăugat că cei 40 de bolnavi infectaţi cu virusul AH1N1, descoperiţi la Hotelul din Sinaia, sunt,  "rezolvaţi". Cazul învăţătoarei de la Şcoala 147 din Bucureşti, care a dezvoltat complicaţii ale bolii, este, de asemenea, "rezolvat", şi învăţătoarea va fi trimisă acasă în două zile. Singurul caz mai sever rămâne cel al baritonului Gheorghe Mogoşan din Cluj, care este încă ţinut pe suport ventilator".

Comitetul de Urgenţă întrunit, luni, la Ministerul Sănătăţii a decis ca toate spitalele din România să intre în carantină, medicii de familie să fie toţi mobilizaţi pentru campania de vaccinare pandemică, iar elevii, personalul sanitar şi poliţiştii de la frontiera cu Ucraina să fie vaccinaţi începând cu 26 noiembrie, cu vaccinul ANTIGRIP produs de Institutul Cantacuzino.

555 au fost confirmate deja în România, boala răspândindu-se în mai multe oraşe ale ţării, trei şcoli, din Bucureşti, Iaşi şi Filiaşi, fiind închise din cauza numărului mare de îmbolnăviri, iar cursurile de la clasele mai multor şcoli fiind suspendate temporar, a anunţat dr. Adrian Streinu-Cercel.