MENIU

Cea mai rară cămilă din lume a supravieţuit testelor nucleare, dar este ameninţată de vânătoarea pentru carne

Foto: zsl.org

Cămilele sunt printre animalele cele mai uşor de recunoscut de pe întreaga planetă, însă nu mulţi realizează că sunt şi printre cele mai ameninţate cu extincţia.


Din cele două specii de cămile de pe glob, dromaderul, caracterizat printr-o singură cocoaşă, a dispărut deja din sălbăticie. A doua specie, cămila bactriană, cu două cocoaşe, se află în pericol, întrucât din cele 1,4 milioane de exemplare din lume doar 1.000 sunt sălbatice. Iar John Hare, fondatorul şi directorul fundaţiei Wild Camel Protection, spune că bactrienele sălbatice şi cele domestice sunt diferite din punct de vedere genetic.

Ele s-ar fi despărţit acum 700.000 de ani şi au o diferenţă genetică de  3,5%,  dublu decât diferenţa între oameni şi cimpanzei, sugerând că ar fi specii independente.

Cămilele sălbatice au devenit aşa de rare astăzi din cauza ambiţiei oamenilor de a le transforma în animale de povară. O parte dintre bactriene au reuşit să scape de oameni doar într-un mediu extrem de dur: deşertul Gobi, din China şi Mongolia, o zonă fără apă proaspătă şi plină de furtuni de nisip. Temperaturile în Gobi variază între -40°C şi 56°C.

Dar în timp ce cămilele sălbatice s-au înmulţit cu succes în aceste condiţii, la care s-au adăugat şi 40 de teste nucleare desfăşurate în deşertul Gobi de către armata chineză, cea mai mare ameninţare la adresa lor vine din partea vânătorilor care le omoară pentru carne.

John Hare lucrează acum alături de parteneri locali şi de guvernul chinez pentru a pune bazele uneia dintre cele mai mari rezervaţii naturale din lume şi pentru a convinge localnicii că aceste animale sunt o sursă de mândrie şi nu de proteine.