MENIU

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost deschisă oficial - VEZI FOTO

Foto: www.festival-cannes.com
Foto: www.festival-cannes.com
Foto: www.festival-cannes.com
Foto: www.festival-cannes.com

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost deschisă oficial, miercuri seara, în prezenţa a numeroşi invitaţi de renume. Ținuta obligatorie a inclus smoking-uri, rochii de seară şi ochelari speciali pentru vizionarea filmului 3D de animaţie "Up".

Primii amfitrioni ai evenimentului au fost legendarul cântăreţ Charles Aznavour şi actriţa Hafsia Herzi, cea care a primit, în 2008, un Cesar pentru Cea mai bună speranţă feminină. Festivalul a fost început, practic, printr-o ceremonie la care a participat echipa de producţie a filmului "Up" - prima peliculă proiectată la ediţia de anul acesta.

Înaintea ceremoniei, preşedintele juriului de la Cannes, actriţa franceză Isabelle Huppert, îmbrăcată într-o rochie Armani de culoarea şampaniei, cu flori brodate în mătase de organza şi strasuri negre, a omagiat cineaştii printr-un discurs.

După discursul actriţei Isabelle Huppert, cântăreţul britanic Brian Ferry a interpetat melodia "She" a lui Charles Aznavour.

Cele mai vizibile momente se consumaseră, însă, mai devreme, în afara teatrului Lumiere din Palais des Festivals, gazda evenimentului. Este vorba despre tradiţionala urcare a treptelor de la intrare, aşteptată încă de la amiază de publicul strâns în număr mare în faţa somptuoasei clădiri, dar şi de fotografii şi cameramanii care pândeau să surprindă personalităţile invitate şi ţinutele acestora.

Isabelle Huppert, însoţită de juriul în formulă completă şi de actriţele Robin Wright Penn, Asia Arngento şi de regizorul James Gray, au păşit pe covorul roşu urmaţi de actorii francezi Jean Rochefort şi Elsa Zylberstein, de vedeta indiană Aishwarya Rai, britanica Tilda Swinton şi de regizorii Agnes Varda şi Claude Lelouch.

Ministrul francez al Culturii, Claude Albanel, a declarat, la intrarea în Palatul Festivalurilor, că se aşteaptă la "mari emoţii europene sau franceze" în cadrul festivalului, mai ales din partea danezului Lars von Trier şi a francezului Alain Resnais. De altfel, regizorul danez este aşteptat cu interes de toată suflarea cinematografică europeană, dat fiind faptul că, la ediţia de anul acesta, el intră în cursa pentru marele premiu, Palm d'Or, cu controversatul "Antichrist".

Publicul prezent, miercuri-seara, în marele teatru Lumiere a descoperit apoi, în avanpremieră mondială, purtând ochelari speciali, primul film de animaţie 3D ce deschide o ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Iar publicul român va putea să facă acelaşi lucru din 12 iunie, când "Up" va rula şi pe marile ecrane din România.
Mai multe articole despre:
Charles Aznavour UP