MENIU

CE decide să folosească termenul "noul virus al gripei" în loc de "gripa porcină"

Foto: newsday.com

Comisia Europeană a confirmat miercuri că a ales termenul "noul virus al gripei" în loc de "gripa porcină" pentru epidemia care îşi are originile în Mexic, dar nu a putut preciza dacă această decizie a fost luată în acord cu OMS, relatează AFP.

"Cred că ar fi mai bine să folosim termenul 'noul virus al gripei', pentru a evita confuzia cu o boală de origine animală şi pentru a nu aduce un prejudiciu industriei", a declarat purtătoarea de cuvânt al comisarului sănătăţii.

Ea nu a fost totuşi în măsură să spună dacă această decizie a fost aprobată de OMS. Numele acestei gripe, care se propagă rapid în lume, este subiect de dezbatere, amestecând interesele economice, politice şi consideraţiile de ordin ştiinţific. "Nu am informaţii deocamdată", a spus purtătoarea de cuvânt.

"Am decis să vorbim despre 'noul virus al gripei' începând din acest moment, pentru a nu exista efecte negative asupra industriei noastre, mai ales în această perioadă de criză", a spus marţi comisarul pentru sănătate, Androulla Vassiliou.

"Apare o conotaţie negativă în ceea ce priveşte consumul de carne de porc" atunci când se vorbeşte de gripa porcină. "Nu este niciun pericol în consumarea cărnii de porc", a subliniat ea.

Mai multe ţări, mai ales asiatice, au decis să sisteze importurile de carne de porc din Mexic şi din unele state americane. Însă, până la proba contrarie, este clar că fermele de porci nu sunt responsabile pentru epidemia de gripă originară din Mexic, a spus luni un oficial din domeniu.

Situaţia crescătorilor de porci din UE este deja afectată de mai multe săptămîni de scăderea preţului şi cer CE să intervină pentru a-i ajuta. Deocamdată, CE refuză.