MENIU

Ce arme nucleare ascund europenii?

Bombă B61

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani consideră că sunt 200 de bombe termonucleare B61, presărate pe teritoriul Italiei, Belgiei, Germaniei şi Olandei.

Este Italia capabilă de un atac termonuclear? Ar putea belgienii şi nemţii să lanseze bombe cu hidrogen, iar Germania bombe de 13 ori mai puternice decât cele de la Hiroshima?
În afară de Franţa şi Anglia, care şi-au construit singure arme nucleare, lista ţărilor europene care au acest \"secret murdar\", este dezvăluită de Times.

Bombele nucleare sunt ascunse la baze aeriene din Italia, Belgia, Germania şi Olanda, iar avioane din toate aceste ţări sunt capabile să le lanseze. Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani consideră că sunt 200 de bombe termonucleare B61, presărate pe teritoriul acestor ţări. Conform unui acord NATO din timpul Războiului Rece aceste bombe, care teoretic aparţin Statelor Unite, pot fi folosite de către ţările în care sunt depozitate, în caz de conflict. La douăzeci de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, piloţii germani, belgieni, italieni şi olandezi pot declanşa un conflict nuclear.

Deţinerea acestui tip de armament este o violare a spiritului Tratatului de Neproliferare Nucleară, din 1968. Din punct de vedere legal, aceste arme sunt autorizate pe teritoriul Europei, pentru că au fost aduse înainte de semnarea tratatului, însă în momentul în care acesta a fost semnat, a existat  un angajament al celor patru ţări cu SUA în care se stipula că \"nu vor fi transferate şi nici controlate, direct sau indirect, arme nucleare\".

Deşi în timpul Războiului Rece prezenţa armelor a fost tolerată, ţările nealiniate la tratat au criticat Statele Unite pentru exemplul prost pe care îl dau în lupta pentru dezarmare nucleară. Anul trecut animozitatea a crescut, în urma unui raport al U.S. Airforce, în care se preciza că nu sunt asigurate condiţiile de securitate necesare depozitării armelor.

Un sondaj realizat în cele patru ţări în 2006 a arătat că 70% din populaţie doreşte ca armele să fie retrase de pe teritoriul lor. Până acum, doar Belgia şi Germania au cerut oficial acest lucru.

Statele Unite consideră însă că prezenţa armelor pe teritoriul european este o garanţie a securităţii NATO şi nu susţin dezvoltarea propriilor arme nucleare ale statelor aliate. Prezenţa bombelor B61 în Europa \"rămâne o legătură politică şi militară  puternică între membrii europeni şi americani ai alianţei\", se artă într-un raport din 2008  al Secretariatului de Stat pentru apărare american.

Programul pentru dezarmare nucleară a lui Barack Obama poate prevede o încetare a acordului bilateral, dar în lipsa unei soluţii concrete, ţările încep să ia singure măsuri pentru a scăpa de această povară. În 2001, când Grecia a comandat un nou model de avion de luptă, acesta nu a fost capabil să suporte o bombă B61, iar americanii şi-au retras armele de pe teritoriul lor. Şi Germania ar putea renunţa la modelul actual de avioane din dotarea armatei, Tornado, pentru Eurofighter, care, de asemenea, nu poate transporta bombele.