MENIU

CCR va judeca pe 8 iulie sesizarea PNL şi UDMR pe legea de aprobare a OUG privind deconcentratele

Foto: NewsIn

Curtea Constituţională va lua în dezbatere, în data de 8 iulie, sesizarea formulată de PNL şi UDMR referitoare la Legea de adoptare a OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice locale.

PNL şi UDMR au depus, pe 26 iunie, la CCR, sesizarea pe Legea de aprobare a OUG privind deconcentratele.

"În textul sesizării, depuse de liberali la Curtea Constitutională,  printre criticile de neconstituţionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducându-se astfel  prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din România, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare în funcţiile de conducere apartenenţa politică la partidul sau partidele de guvernare, se face referire şi la faptul că în urma  modificării Ordonanţei de Urgenţă de către Camera Deputaţilor, acest act normativ are consecinţe asupra salarizării, lucru care reclama obligaţia de informare a Guvernului, care trebuia să se pronunţe asupra impactului acestor modificări asupra bugetului de stat. Or, această informare a lipsit cu desăvârşire", se arată în comunicatul semnat de deputatul PNL Ciprian Dobre.

Potrivit iniţiatorilor sesizării, Legea de aprobare a OUG 37/2009 "nu conduce la o eficientizare a activităţii instituţiilor publice, cu toate că acest principiu este enunţat în ordonanţă, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activităţii în instituţiile publice".

"PNL consideră că acest act normativ reprezintă un genocid împotriva corpului funcţionarilor publici, un atac fără precedent împotriva a tot ceea ce înseamnă funcţie publică sau funcţie contractuală", se mai arată în comunicatul PNL.

Deputaţii au adoptat, săptămâna trecută, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, cu 173 de voturi "pentru" şi 59 "împotrivă".

PSD şi PD-L au încercat să modifice Statutul funcţionarilor publici în Parlament, însă CCR a declarat neconstituţională legea respectivă, tot pe baza unei sesizări a PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă cu un subiect similar, care a făcut posibilă schimbarea imediată din funcţie a şefilor de la deconcentrate.

Mai multe articole despre:
UDMR PNL CCR deconcentrate Ciprian Dobre