MENIU

Cătălin Predoiu vrea să asigure la MAE "predictibilitate şi stabilitate"

Foto: cotidianul.ro

Ministrul Cătălin Predoiu, care a preluat vineri portofoliul Ministerului de Externe de la Cristian Diaconescu, a spus că vrea să asigure predictibilitatea şi stabilitatea agendei externe a României, evidenţiind că se bazează pe un aparat "extrem de profesionist" la MAE.

Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu au discutat, vineri dimineaţă, timp de o oră, pe temele majore de politică externă, fostul ministru PSD arătându-se deosebit de încântat de cel care îi va prelua mandatul.

"Ca o părere personală, sunt deosebit de bucuros că domnul Cătălin Predoiu preia această instituţie pentru că este un profesionist, un om deosebit de aplicat şi, din acest punct de vedere, instituţia şi, în general, politica externă românească, vor avea de câştigat", a declarat Diaconescu.

Întrebat dacă se va întoarce la MAE după alegerile prezidenţiale, Diaconescu a fost reţinut. "Să aşteptăm să treacă. Deocamdată avem un moment important, sunt etape de politică externă care trebuie realizate şi mă bucur foarte mult de cooperarea cu domnul Predoiu, tocmai ca aceste elemente de interes naţional să fie realizate", a punctat ministrul de Externe demisionar.

Cât despre planurile sale de viitor, Diaconescu a spus că este senator şi că se va ocupa de acest mandat.

În ceea ce priveşte negocierile pentru un portofoliu de comisar european, Diaconescu a asigurat că "este o temă pe care MAE va continua să o urmărească".

"Sunt convins că toate demersurile vor fi făcute tocmai pentru a nu pierde acest lucru. Atâta vreme cât, prin acest proces, asigurăm un proces de continuitate, şi atâta vreme cât acţionăm cu profesionalism, cred că nu avem de ce să ne îngrijorăm", a subliniat Cristian Diaconescu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a mulţumit lui Diaconescu "pentru deschiderea cu care a abordat discuţia şi pentru sfaturile extrem de precise, profesioniste şi utile".

"Îmi dau seama că este o sarcină extrem de dificilă pentru mine, mai ales după mandatul unui astfel de profesionist care a făcut cinste ministerului şi vreau să vă asigur şi pe dumneavoastră, şi pe domnul Diaconescu că voi încerca din toate puterile mele profesionale să mă ridic la standardele pe care domnul Diaconescu le-a fixat aici la minister", a declarat Predoiu, interimar la MAE.

"Aş vrea să transmit un mesaj de predictibilitate şi de stabilitate în ceea ce priveşte agenda ministerului. Mă bazez pe un aparat extrem de profesionist şi pe cunoştinţele şi instinctele acestui aparat", a subliniat Predoiu.

Interimarul la Externe a asigurat că după aprofundarea dosarelor va veni "cu o schiţă de agendă care va păstra parametrii deja stabiliţi".

"Eu cred că România nu are nevoie numai de claritate şi de clarificări politice, dar are nevoie şi de  stabilitate şi predictibilitate pe zona diplomatică", a încheiat Predoiu.