MENIU

Cătălin Predoiu: Cea mai gravă criză a ANP din ultimul an a fost dosarul Gorbunov

Foto: NewsIn

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), că cea mai gravă criză a Administraţiei din ultimul an a fost dosarul Gorbunov, care a arătat deficienţele sistemului.

"A fost şi un an al crizelor, cea mai gravă fiind criza Gorbunov, care ne-a arătat deficienţele de ordin sistemic. Trebuie să privim mai atent la ce se întâmplă în zona raportărilor şi a sistemului medical din penitenciare, dar şi a relaţiilor care se stabilesc între deţinuţi şi angajaţi ai ANP", a afirmat ministrul Predoiu.

Acesta a precizat că ANP a fost prima instituţie care a luat măsuri în scandalul Gorbunov şi că a dovedit intransigenţă, chiar dacă a fost demis şeful Penitenciarului Craiova, care era abia instalat.

Ministrul a afirmat că, în 2008, "s-a împletit tragicul cu comicul", cu referire la şeful Penitenciarului din Giurgiu, care a dovedit "talente artistice nebănuite".

La capitolul realizări, Predoiu a amintit de raziile şi controalele de anvergură inopinate.

"2008 a fost un an în care s-a reuşit şi o oarecare stabilizare, în care s-au făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea managementului şi resurselor umane", a spus el.

Ministrul a avertizat însă că 2009 va fi un an şi mai greu din punct de vedere al resurselor financiare, pentru că banii sunt insuficienţi faţă de nevoile sistemului. "Trebuie să ne rezolvăm problemele în condiţii vitrege", a precizat el.

Predoiu i-a sfătuit pe reprezentanţii ANP să insiste pe atragerea de resurse şi pe demararea unor proiecte în parteneriat public-privat. "Însă nu vreau nici măcar să aud de apariţia unor cazuri de corupţie", a spus el.

Tot în 2008, la nivelul Ministerului de Justiţie, spune Predoiu, a fost creat un post de subsecretar de stat destinat coordonării activităţii ANP.