MENIU

Casa Albă a mărit estimările privind deficitul bugetar din acest an fiscal, la 1.840 miliarde dolari

Foto: blog.kir.com

Casa Albă a mărit cu 89 miliarde dolari estimările privind deficitul bugetar din 2009, decizie ce reflectă recesiunea ce a cuprins SUA, valul de şomeri şi sprijinul acordat companiilor ce se confruntă cu probleme.

Astfel, estimările arată că deficitul va urca la 1.840 miliarde dolari, sau 12,9% din produsul intern brut (PIB), pentru anul fiscal ce se va încheia în 30 septembrie. Anterior, estimările oficialilor SUA indicau un deficit bugetar de 1.750 miliarde dolari, sau 12,3% din PIB.

Oficialii Casei Albe au spus că noile estimări reflectă slabele prelevări de taxe, în contextul problemelor cu care s-a confruntat economia americană, dar şi costurile ridicate pentru programele sociale, precum ajutoarele de şomaj. Cheltuielile guvernamentale pentru sprijinirea sectorului financiar şi auto sunt, de asemenea, un factor important pentru creşterea estimărilor.

Raportul Casei Albe a revizuit şi deficitul bugetar pentru 2010, la 1.260 miliarde dolari, sau 8,5% din PIB, în urcare comparativ cu estimarea de 1.170 miliarde dolari, din februarie.

Documentul include şi o propunere a preşedintelui Barack Obama privind creşterea puterii de creditare a Federal Deposit Insurance Corp la 100 miliarde dolari, de la 30 miliarde dolari. Măsura care ar trebui să ajute instituţia în protejarea persoanelor care au conturi în bănci, în contextul în care unele intituţii financiare ar putea să intre în faliment anul acesta. 
Mai multe articole despre:
SUA creştere taxe colectare recesiune