MENIU

Carnavalul de la Rio nu este afectat din cauza crizei economice

Foto: i-turism.ro

Faimosul carnaval de la Rio, care va avea loc, anul acesta, între 20 şi 24 februarie, nu se confruntă cu probleme din cauza crizei economice mondiale, potrivit reprezentanţilor celor 12 şcoli de samba participante.

Cu o săptămână înainte de începutul carnavalului, mii de artişti se grăbesc să termine carele alegorice şi costumele pentru şcolile de samba care vor defila în prima seară a carnavalului pe Sambodrom.

Ajutoarele guvernamentale şi municipalele, precum şi sponsorizările venite din partea firmelor braziliene şi internaţionale, au limitat efectele crizei asupra organizării carnavalului. Marile companii au decis, anul acesta, să crească investiţiile în publicitate şi, de asemenea, susţinerea financiară acordată carnavalului - de exemplu, marile fabrici de bere au crescut sponsorizarea carnavalului de la Rio cu 25%, potrivit cotidianului  economic brazilian Gazeta Mercantil. De asemenea, preşedintele Braziliei, Luiz Ignacio Lula da Silva, a autorizat, zilele trecute, deblocarea a 2,6 milioane de dolari pentru a ajuta şcolile de samba.

Alex de Souza, unul dintre directorii şcolii de samba Vila Isabel, a declarat că ediţia din acest an a carnavalului nu este una a crizei, chiar dacă multe dintre companiile care acordau sponsorizări în mod obişnuit au renunţat să mai facă acest lucru.

O şcoală de samba investeşte, în medie, 2,5 milioane de dolari pentru organizarea unei defilări. "Nu am resimţit criza, deoarece 80% din materiale le-am cumpărat în avans. E-adevărat, am încercat să reducem cheltuielile, însă carnavalul trebuie să aibă doza sa de lux", a declarat Rosa Magalhaes, director artistic al Imperatriz Leopoldinese.

Pentru a face economii, anumite şcoli au recurs la materiale reciclate sau au făcut schimb între ele. Astfel, şcoala Imperio Serrano va defila cu un car alegoric în formă de caracatiţă, construit din peste 5.000 de sticle de plastic reciclate.

Mai multe articole despre:
Rio carnaval criză economică