MENIU

Care sunt diferenţele dintre talibanii din Pakistan şi cei din Afganistan

Foto: english.people.com.cn

Două atentate sângeroase ale talibanilor au avut loc în aceeaşi zi: unul la Peshawar şi unul la Kabul. Karim Pakzar, cercetător la Institutul pentru relaţii internaţionale şi strategice de la Paris a comentat pentru Le Monde situaţia raporturilor dintre Pakistan şi Afganistan.

Specialist în Asia de Sud Est, Pakzar a declarat pentru publicaţia franceză că în opinia lui nu există legătură între atentatele care au fost comise în acelaşi timp: "Talibanii afgani şi Mişcarea talibanilor din Pakistan nu au aceleaşi obiective. Talibanii afgani vor să tulbure atmosfera, în condiţiile în care pe 7 noiembrie vor avea loc alegeri, în timp ce talibanii pakistanezi vor să terorizeze populaţia şi să destabilizeze guvernul, ca răspuns la operaţia desfăşurată la graniţa cu Afganistan".

Mai mult de 30.000 de soldaţi sunt în misiune de două săptămâni în sudul Pakistanului, încercând să delocalizeze combatanţii islamişti de la graniţa cu Afganistanul, unde şi-au creat un adevărat bastion.

El a adăugat că talibanii afgani şi cei pakistanezi, aparţin totuşi aceleeaşi etnii, paştunii, chiar dacă este vorba de triburi sau de clanuri diferite. "Mişcarea talibanilor din Pakistan s-a născut din războiul din Afganistan, din 2007. Regiunea unde se refugiază în prezent se află la graniţa de sud-est a Afganistanului, zonă unde talibanii sunt cei mai radicali şi există, în mod inevitabil, influenţe", a comentat Pakzar situaţia din zonă. 

O altă diferenţă între modul de acţiune al teroriştilor din cele două ţări vecine este faptul că în Afganistan sunt atacate mai mult instituţii publice, ministere, în timp ce în Pakistan sunt vizaţi în special civilii, amintind de modul de operare al Al-Quaeda în Irak.

Situaţia tulbure de la graniţa afgano-pakistaneză este generată şi de faptul că Afganistanul nu recunoaşte graniţa pakistaneză şi pretinde că regiunea paştună îi aparţine. Cele două ţări se acuză reciproc: Afganistanul îi reproşează Pakistanului că adăposteşte grupări Al-Quaeda, în timp ce acesta îi răspunde că talibanii au venit din Afganistan.

Expertul francez a subliniat şi că, în opinia lui, atentatele nu au legătură cu apropiata vizită a lui Hillary Clinton în zonă şi că, de la începerea operaţiunilor în Waziristanul de Sud, au avut loc atentate aproape în fiecare zi. 

 


 

 

Mai multe articole despre:
talibani atentate Kabul Peshawar