MENIU

Căpitanul Băsescu nu a convins Viena că România nu e în ape învolburate, comentează presa austriacă

FOTO: REALITATEA.NET

Traian Băsescu nu este un bărbat care să se sperie de ape învolburate, însă optimismul lui nu este întemeiat, pentru că România s-a transformat dintr-un copil-minune într-o ţară care stârneşte îngrijorare, scrie presa austriacă după vizita de luni a preşedintelui român la Viena.

"Fără panică pe Titanic?", se întreabă publicaţia Die Presse, referindu-se la imaginea pe care preşedintele României a trasmis-o luni în Austria. "Traian Băsescu nu se sperie de ape învolburate, el a fost mulţi ani căpitan al flotei comerciale române. Astăzi, el este preşedintele României şi afişează o atitudine relaxată faţă de furtunile provocate de criza economică", comentează Die Presse în ediţia de marţi, citând declaraţiile "sigure de sine" ale lui Traian Băsescu, care a spus că "România nu are nevoie de un pachet de salvare" nici din partea FMI şi nici din partea UE.

"Aceste acţiuni ar fi numai mijloace de prevenire şi nu împrumuturi dictate de necesitate, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Letonia, susţine preşedintele României. Dovada este că FMI nu a impus condiţii drastice şi că nu trebuie scăzute salariile funcţionarilor şi nici pensiile. Cu toate acestea, nu protestau funcţionarii din România exact din această cauză luni? Despre asta se pare că Băsescu nu ştie nimic, dând vehement din cap", scrie cotidianul austriac.

Die Presse recunoaşte că România nu se află încă în pragul naufragiului, dar susţine că deja "s-a lovit de aisberg".

"Din copilul-minune, cu rate de creştere incredibile, a devenit copilul-problemă, care în scurt timp nu va mai avea capacitatea să îşi finanţeze deficitul extern. În timp ce Băsescu se chinuie să facă atmosferă în Austria, cel mai mare investitor străin din România, delegaţia FMI de la Bucureşti pregăteşte raportul necesar pentru acordarea celor 19 miliarde de euro - acei bani de care, după cum spune Băsescu, România nici nu prea are nevoie", observă ironic Die Presse, amintind de faptul că românii au luat credite de la filialele Raiffeisen, Bank Austria şi Erste, de faptul că îşi alimentează maşina de la OMV, cumpără material pentru case de la Baumax şi lucrează în alte 4.000 de firme cu capital austriac. "Ţara este dependentă de capital străin ca un pacient de la terapie intensivă de perfuziile sale", conchide cotidianul.

Şi Wiener Zeitung pune accent pe faptul că Traian Băsescu a încercat să asigure investitorii austrieci că banii luaţi de la FMI şi UE sunt numai o măsură preventivă. "Aşa cum a spus şi şeful statului, Heinz Fischer, vizita preşedintelui Băsescu intervine într-o perioadă 'sensibilă şi importantă'. Iar în acest moment situaţia din România este într-adevăr 'sensibilă'. Ţara a fost lovită din plin de criza economică, iar acum are nevoie de aproape 20 de miliarde de la UE şi FMI", relatează ziarul.

"Băsescu a subliniat însă luni la Viena că ţara sa nu se află aproape de colaps, iar împrumutul extern este numai o măsură preventivă. Băncile din România ar fi solide, iar Traian Băsescu a cerut ca în următoarea perioadă actorii de pe piaţă să acţioneze precaut", continuă articolul din Wiener Zeitung.

APA, agenţia de presă austriacă, îl citează pe preşedintele Camerei de Comerţ a Austriei, Cristoph Leitl, care a declarat că "firmele austriece găsesc în continuare în România, în ciuda unor condiţii economice dificile, oportunităţi pentru investiţii şi transpunerea know-how-ului". Leitl a insistat că România rămâne un partener economic important pentru Austria, cu imens potenţial, arătând că firmele cu capital austriac nu se retrag din România, ci, din contră, şi-au propus să se dezvolte.

Potrivit APA, Băsescu le-a mulţumit investitorilor austrieci pentru încredere şi i-a asigurat că sistemul bancar român este solid. "În România nu ne confruntăm cu o criză bancară. Împrumuturile externe sunt o centură de siguranţă, nu un colac de salvare. Cel mai tare resimţim criza în sectorul exporturilor", a declarat Traian Băsescu.

Mai multe articole despre:
UE Austria Traian Băsescu FMI