MENIU

Bulgarul Zikolov şi-a recunoscut întreaga activitate de spionaj

Foto: ziuaconstanta.ro

Procurorii DIICOT au finalizat, zilele acestea, activitatea de prezentare a materialului de urmărire penală pentru Marinov Zikolov, acesta recunoscând, la sfârşit, printr-o declaraţie în faţa anchetatorilor, întreaga activitate de spionaj desfăşurată pe teritoriul României.

"Iniţial, recunoaşterea lui s-a rezumat la faptul că a colaborat cu instituţiile statului începând din 2007. Acum, după ce a citit dosarul de urmărire penală, văzând absolut tot ce s-a documentat împotriva sa, a recunoscut tot. Inclusiv activitatea dinainte de 2007", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.

De partea cealaltă, subofiţerul român acuzat de trădare prin transmitere de secrete, Floricel Achim, nu a terminat încă de studiat întreg materialul de urmărire penală.

Prezentarea materialului de urmărire penală reprezintă ultimul pas pe care îl mai au de făcut procurorii înainte de trimiterea dosarului în instanţă.

Achim şi Zikolov au fost arestaţi preventiv, pe 28 februarie. Floricel Achim este acuzat că, în perioada 2002-2007, a procurat documente având caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare.

Achim vindea secrete de stat pentru sume de până într-o mie de dolari, susţin procurorii. Cetăţeanul bulgar le-a declarat anchetatorilor că îl cunoştea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informaţii militare.

Judecătorii notează că Achim participase la multe stadii de pregărire şi avea experienţă bogată în domeniu. Acesta avea, în timpul serviciului, acces la unul dintre calculatoarele unităţii, de unde obţinea informaţii militare, după ce se asigura că nu era nimeni în zonă, şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii.

Instanţa motivează că subofiţerul sustrăgea secrete pe memory stick "la întâmplare, la vrac, tot ce reuşea să copieze". Memory stick-ul ajungea, prin intermediul bulgarului, la "un reprezentant al puterii străine".

Bulgarul a declarat, la rândul său, că în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare, pentru care "plătea" 800-1000 de dolari.

Floricel Achim se întâlnea cu Petar Marinov Zikolov în locuri publice, în Bucureşti, respectiv în cartierul "1 mai" şi zona stadionului naţional. Achim deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate din 6 octombrie 2006 "la nivel secret".

Aceste informaţii au fost transmise instanţei de către procurori. Cele două persoane le-au spus judecătorilor doar că îşi menţin declaraţiile din faţa anchetatorilor şi că îşi recunosc fapta. Achim a recunoscut, de exemplu, fapte petrecute inclusiv în anii 2008 şi 2009.

Cei doi au primit mandate de arestare preventivă din cauza pericolului public reprezentat de aceştia, susţine instanţa, potrivit căreia există "indicii temeinice" că subofiţerul şi cetăţeanul bulgar ar fi săvârşit faptele.

Bulgarul Marinov Zikolov, care primea informaţiile de la subofiţerul Floricel Achim, colabora cu serviciile secrete din iunie 2008, potrivit referatului cu propunere a arestării preventive a subofiţerului şi a cetăţeanului bulgar.

Mai multe articole despre:
arest dosar spionaj Floricel Achim Marinov Zikolov