MENIU

Brown spune că nu va demisiona, în pofida scandalului deconturilor pentru deputaţi

Foto: virginmedia.com

Premierul britanic Gordon Brown a exclus duminică varianta demisiei, în pofida crizei politice, provocată de scandalul deconturilor pentru deputaţi şi din cauza căreia laburiştii sunt în cădere liberă în sondaje înainte de europene, relatează AFP.

Premierul a spus că abuzurile comise de deputaţi şi de unii miniştri sunt contrare tuturor lucrurilor în care crede. El a anunţat că toţi deputaţii vor trebui să dea socoteală pentru cheltuielile lor din ultimii patru ani.

Însă, întrebat la BBC dacă se gândeşte la o demisie, dacă un astfel de lucru le-ar da mai multe şanse laburiştilor la alegerile legislative, Brown a exclus varianta. "Nu, pentru că trebuie să mă ocup de problemele actuale, mă ocup zilnic de economie", a spus el.

"Lucrurile vin şi trec, dar ne aflăm în cele mai dificile circumstanţe economice cu care s-a confruntat vreodată ţara", a subliniat Brown. "Oamenii sunt furioşi pentru că sunt îngrijoraţi de ceea ce văd, pentru că banii contribuabililor sunt risipiţi de deputaţii lor", a recunscot Brown.

Partidul Laburist al premierului Gordon Brown riscă să se claseze pe locul al treilea, în urma unui partid antieuropean, la alegerile pentru PE de săptămâna viitoare, potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Times. Potrivit sondajului institutului Populus, laburiştii sunt principala victimă a scandalului deconturilor exagerate pentru deputaţii britanici. Ei sunt în cădere nouă puncte, la 16% din intenţiile de vot pentru scrutinul european, în timp ce conservatorii scad patru puncte, la 30%, iar liberal-democraţii opt puncte, la 12%.

UKIP, Partidul pentru Independenţa Marii Britanii, care face campanie ca ţara să se retragă din UE, este marele învingător din acest scandal. Susţinerea pentru formaţiune s-a triplat, de la 6% la 19%, de la începutul scandalului deconturilor
În condiţiile în care alegerile legislative vor fi convocate în Marea Britanie cel târziu în august 2010, o umilire a laburiştilor la europene ar putea relansa dezbaterea asupra leadership-ului lui Brown.

62% dintre alegători au spus că premierul este cel mai afectat de scandalul deconturilor, chiar dacă nu a fost implicat personal. Cea mai recentă victimă a scandalului este fostul ministru laburist al agriculturii Elliot Morley, care a anunţat că nu va mai candida la alegerile legislative.

Populus a chestionat 1.000 de adulţi, telefonic, în perioada 27-28 mai.