MENIU

Braconierii din Delta Dunării dau mari bătăi de cap autorităţilor

Foto: RTV

Războiul pornit de autorităţi cu braconierii din Deltă sperie doar peştii. Cei căutaţi de poliţie sau de inspectorii Ministerului Agriculturii află de obicei imediat când începe un control. Nu e de mirare astfel, că doar câţiva sunt prinşi în flagrant cu plase interzise sau fără acte în regulă.

Cei care se luptă de mult timp cu braconierii au spus că doar căutările de noapte, în echipe mici, sunt eficiente. Astfel de acţiuni pe scară mică dau rezultat, dar nu pot opri masacrarea peştilor din Deltă.

"Nu mai este peşte de când s-au rupt digurile, s-a pescuit foarte mult în zonă", a declarat reprezentantul Serviciului de Poliţie Delta Dunării, Vasile Ciorbă. Pânda de noapte se face în linişte, pentru că orice zgomot îi poate alunga pe braconieri. Mulţi dintre cei care folosesc plase ilegale sunt de fapt pescari autorizaţi, dar vor să prindă mai mult peşte.

Braconierii au o reţea de spioni bine pusă la punct, aşa că de multe ori află când se organizează controale şi se retrag. "E vorba de oameni care sunt recidivişti, care sunt organizaţi în reţele, oameni care au cagule pe faţă şi oameni care ştiu să mituiască exact unde trebuie", a spus guvernatorul Rezervaţiei Naturale Delta Dunării, Liviu Mihaiu.

În anul 2007 au fost confiscate peste 27 de tone de peşte în raziile organizate de autorităţi.