MENIU

Bonus fabulos pentru un trader american de la Citigroup: 98 de milioane de dolari

Foto: stjohnsdemocrats.wordpress

Bonusul pe care un trader de la Citigroup trebuie să-l primească a stârnit valuri puternice la Washington. Andrew Hall are de încasat 98 de milioane de dolari, sumă considerată politic inacceptabilă în vremuri de criză, dar care nu îi poate fi refuzată în mod legal, scrie Le Figaro în ediţia sa online.

Andrew Hall, un englez naturalizat american în vârstă de 58 de ani, conduce Phibro, o filială a Citigroup specializată în pieţele de energie. Personaj discret, dar reputat ca fiind arogant şi ambiţios, Hall a adus băncii americane un profit de două miliarde de dolari în ultimii cinci ani, iar anul acesta trebuie să culeagă roadele muncii sale: 98 de milioane de dolari.

Conform presei americane, administraţia Obama nu are dreptul legal de a-l împiedica pe Hall să-şi încaseze bonusul, în ciuda faptului că guvernul federal are controlul financiar al tuturor societăţilor care au beneficiat de ajutoare guvernamentale.

În următoarele două luni vor fi făcute controale la toate societăţile care au benefiaciat de ajutoare de stat, printre care societatea de asigurări AIG, Gneral Motors, Chrysler sau Bank of America şi vor fi modificate salariile şi primele patronilor şi ale angajaţilor cu salarii foarte mari.

Statul american deţine 34% din capitalul Citigroup, după ce a injectat în repetate reprize, 45 de miliarde de dolari în bancă. Patronul băncii,  Vikram Pandit, a acceptat să primească anul acesta un salariu de 1 dolar.

Conducerea Citigroup este în dificultate pentru că, pe de o parte este aproape sigură că membrii congresului se vor opune acordării unei asemenea sume, iar pe de altă parte nu vrea să-l piardă pe Hall, care aduce foarte mulţi bani.

Hall ar putea părăsi Phibro şi să-şi creeze propria firmă. "Citi" intenţionează chiar să-i cedeze o mare parte din acţiunile firmei, numai să nu se despartă de el. Mai mulţi investitori printre care şi Warren Buffet au fost contactaţi pentru a prelua parţial sau în totalitate Phibro, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa energiei, cunoscută pentru speculaţiile pe piaţa petrolului şi a gazelor.

Mai multe articole despre:
bonus Citigroup