MENIU

Boc: Raportul CE este unul realist, vom face un plan de analiză pentru îndeplinirea obiectivelor

Foto: NewsIn

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că raportul Comisiei Europene pe justiţie este unul "echilibrat şi realist" şi că menţinerea monitorizării arată că România mai are obiective de îndeplinit, pentru acest lucru Guvernul urmând să facă un plan de analiză.

Emil Boc a spus că raportul Comisiei Europene conţine două veşti bune. Prima este că nu a fost activată clauza de salvgardare pe justiţie, care ar fi însemnat nerecunoaşterea sentinţelor româneşti.

"Cea de-a doua veste bună este că raportul nu este însoţit de vreo sancţiune împotriva României şi mă refer aici în special la vreo sancţiune financiară prin pierderea unor fonduri europene sau de altă natură. Asta înseamnă că în esenţă, Comisia Europeană a remarcat progresele pe care le-am făcut cel puţin începând cu luna februarie, de la ultimul raport, când se constatase o stagnare a progreselor de reformă în domeniul justiţiei", a continuat Emil Boc.

Premierul a spus că raportul pe justiţie menţine în continuare mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, ceea ce înseamnă că România încă mai are de îndeplinit anumite obiective.

"(....) şi care sunt la îndemâna noastră pentru a deveni cu adevărat un stat cu drepturi depline din toate punctele de vedere în Uniunea Europeană. Pentru aceasta, am solicitat membrilor Guvernului cu compenteţe în domeniu, şi mă refer aici la ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor şi Internelor, ministrul de Externe, Departamentul Afacerilor Europene să pregătească până în 14 august un plan de acţiune care să vizeze realizarea măsurilor pe care le recomandă raportul Comisiei Europene", a spus Boc.

În esenţă, este vorba despre pregătirea intrării în vigoare a Codurilor penal şi civil şi promovarea celor două Coduri de procedură care sunt încă în procedură parlamentară, de pregătirea şi întărirea capacităţii resurselor umane în domeniul justiţiei şi de continuarea aplicării măsurilor adecvate în ceea ce priveşte unificarea jurisprudenţei. Emil Boc a mai menţionat "stabilitatea şi funcţionalitatea cadrului legal pentru combaterea corupţiei" şi punerea în aplicare a strategiilor locale de combatere a corupţiei.

"Cu alte cuvinte, ne luăm foarte în serios ceea ce mai avem de făcut, considerăm că ceea ce s-a făcut a fost apreciat de către Comisia Europeană şi, nu în ultimul rând, facem apel la toate partidele politice din România pentru a găsi consensul politic necesar continuării reformelor şi a luptei împotriva corupţiei", a declarat Emil Boc.

Mai multe articole despre:
Emil Boc salvgardare Raportul pe Justiţie