MENIU

BNR va coborî dobânda de politică monetară la 8% şi ar putea menţine RMO

Foto: ccib.ro

BNR va reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8% şi va menţine rezervele minime obligatorii la pasivele în lei, în condiţiile în care lichiditatea în piaţă este suficientă, estimează analiştii, care nu exlud însă tăierea RMO în valută în şedinţa de marţi a CA al BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR se va reuni, marţi, pentru penultima şedinţă de politică monetară din acest an. Totodată, întâlnirea este ultima în actuala componenţă a consiliului, deoarece mandatul actualului CA expiră în octombrie.

"Cred că banca centrală va coborî din nou dobânda, cu 0,5 puncte procentuale, deoarece inflaţia a continuat să se tempereze. Singurele surprize negative puteau veni pentru datele pe august, din cauza efectului de bază defavorabil, însă luna trecută inflaţia a fost sub aşteptări. BNR îşi va atinge ţinta pentru sfârşitul anului, deoarece inflaţia va reintra în intervalul de 3,5% plus sau minus un punct procentual, plasându-se sub 4,5%", a explicat Anghel, care se aşteptă, pe de altă parte, la menţinerea RMO, pe fondul unui nivel confortabil al lichidităţii.

El a subliniat că economia are nevoie de reducerea dobânzii cheie, în condiţiile contracţiei produsului intern brut (PIB) şi pentru că beneficiază de acordul cu FMI, care înlesneşte relaxarea politicii monetare.

"De asemenea, dacă BNR nu ar reduce dobânda ar fi destul de greu de descifrat semnalele politicii monetare, mesajul acesteia, venind după scăderi consecutive. Băncilor le-ar fi de asemenea mai greu de previzionat, astfel încât să-şi poată adapta politicile de dobânzi. Predictibilitatea este esenţială", a adăugat economistul-şef al BCR.

Pe de altă parte, Anghel consideră că reducerea dobânzii cheie nu ar pune presiune pe curs, riscurile semnificative în acest sens putând să vină în principal dintr-o nerespectare a acordului cu FMI.

Economistul senior al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, apreciază că BNR va scădea dobânda la 8% pe an, dar va reduce şi RMO la pasivele în valută, de la 30% în prezent la 25%.

"Scăderea RMO la pasivele în lei nu este exclusă, dar nu este neapărat necesară, deoarece este suficientă lichiditate în piaţă. Dobânzile pe piaţa monetară au urcat în ultimele zile, dar pentru că sunt plăţi de făcut la final de trimestru. Nu cred că nivelul rezervelor minime la lei este cauza pentru care nu se reia creditarea", a spus el.

Rozalia Pal, economist-şef al Unicredit Ţiriac Bank a precizat că trendul dezinflaţionist permite relaxarea în continuare a politicii monetare, urmând ca BNR să reducă dobânda cheie la 8% în şedinţa de marţi, dar să menţină RMO la nivelul actual.

"Noi ne-am revizuit în jos estimările pentru inflaţia la final de 2009, iar în prezent avem o proiecţie de 4,6%. Există o oarecare marjă, este posibil ca inflaţia să se plaseze chiar în intervalul ţintit de BNR", a spus Pal, pentru NewsIn.

Pentru următorii paşi de reducere a RMO, ea anticipează o amploare similară celei de la scăderile anterioare, de 5 puncte procentuale la pasivele în valută, respectiv 2-3 puncte procentuale pentru cele în lei.

"În privinţa RMO mă aştept la noi scăderi, însă nu neapărat în această şedinţă. Cred că am putea vedea o compensare a măsurilor, în sensul că dacă nu vedem scădere de dobândă s-ar putea să vedem scădere de RMO, în special în ultima şedinţă din an", a spus economistul-şef al Unicredit Ţiriac Bank.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că BNR va tăia dobânda cheie cu jumătate de punct procentual în şedinţa de marţi, fiind posibilă şi o scădere a RMO la pasivele în valută la 25%. Pentru finalul anului, el estimează dobânda cheie la 7,75% pe an.

În acelaşi timp, Rozalia Pal a declarat că, pentru ultima şedinţă de politică monetară din acest an, din noiembrie, scenariul de bază al Unicredit Ţiriac este de menţinere a dobânzii la 8% pe an, fiind însă posibilă şi o tăiere mai mică, de 0,25 puncte procentuale.

"Ne bazăm în special pe aşteptările de evoluţie a cursului de schimb. La sfârşitul anului vor fi mai multe influenţe negative pentru leu, în princial dinspre indicatorii pe plan local privind şomajul, rata creditelor neperformante şi performanţa slabă a activităţii economice. În plus, există şi riscuri de inflamare a deficitului bugetar peste ţinta stabilită de autorităţi, de 7,3% din PIB", a menţionat Pal.

Totodată, estimarea ING Bank, în scenariul de bază, pentru dobânda cheie la finalul acestui an este de 7,75%, "dar există posibilitatea ca BNR să reducă dobânda cu încă 0,5 puncte procentuale şi la următoarea şedinţă de politică monetară, în funcţie de evoluţia inflaţiei şi pe septembrie".

Lucian Anghel estimează, pentru finalul acestui an, un nivel al dobânzii cheie de 7,5%. "Estimarea noastră este de 7,5%, dar luăm în calcul şi şedinţa de la începutul lui ianuarie 2010 pentru acest nivel", a menţionat el.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în august la 4,96%, sub aşteptări, iar faţă de iulie preţurile de consum au scăzut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor şi al creşterii uşoare a preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).