MENIU

BNR a redus la 0% rezervele obligatorii pentru pasivele în valută

Foto: RTV

De luna viitoare băncile vor acorda mai multe credite în valută şi mai ieftine! Asta după ce BNR a decis să deschidă robinetul de bani pentru instituţiile financiare. Mai exact, a hotărât să modifice structura rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor pentru ca acestea să aibă mai mulţi bani pentru împrumuturi pe termen lung, cum sunt cele ipotecare sau pentru investiţii.

În prezent, pentru orice sumă primită în valută, banca este obligată să depună în seifurile BNR 40 la sută. Din luna mai însă, pentru împrumuturile luate de la băncile europene, pentru banii primiţi de la băncile-mamă sau pentru depozitele atrase de la populaţie, toate în monedă străină, cu o scadenţă mai mare de 2 ani, nu se va mai depune niciun ban la Banca Naţională.

Ieftinirea creditelor se va vedea chiar din luna mai, spun specialiştii. De asemenea, leul va continua să se întărească, ajutat şi de primii bani pe care România îi va primi de la Fondul MOnetar Internaţional.

Premierul Emil Boc a declarat aseară la postul public de televiziune că banii obţinuţi de bănci în urma reducerii rezervelor BNR vor fi folosiţi pentru relaxarea creditării.

"Ţinta noastră este ca aceste credite să se ducă spre mediul economic, spre imm uri, pentru a susţine activitatea economică. Evidnet că vor exista şi credite pentru consum, numai că probabil condiţiile de creditare vor fi mai riguroase", a spus Boc.

Totodată, Emil Boc a dat asigurări că banii obţinuţi de bănci în urma reducerii rezervelor minime vor rămâne în ţară şi nu vor ajunge la băncile-mamă din strainătate.

"Banca Naţională are alte mijloace de constrângere a băncilor din românia, pentru că totuşi coordonează sistemul monetar banar şi are modalităţile prin care să poată constrânge băncile" a afirmat premierul.
Mai multe articole despre:
BNR credite Emil Boc dobânzi împrumut