MENIU

Bin Laden pare slăbit şi caută o portiţă de scăpare, cred analiştii

Foto: Foto: norcalblogs.com

Liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, pare, în noul mesaj către poporul american, un om slăbit, care caută o portiţă de scăpare, spun analiştii, relatează AFP.

În mesajul difuzat cu ocazia a opt ani de la atentatele din 11 septembrie, bin Laden cere poporului american să exercite presiuni asupra Casei Albe pentru a pune capăt războaielor din Irak şi Afganistan, în schimbul opririi atentatelor.

"Noul mesaj al lui bin Laden aduce o schimbare reală, el nu mai proferează ameninţări şi încearcă să justifice atacurile din 11 septembrie, explicând că ele au fost o reacţie la susţinerea americană pentru Israel şi la "alte nedreptăţi", spune Diaa Rachwane, unul dintre cei mai buni analişti arabi în materie de terorism.

"Contrar obiceiurilor sale, bin Laden nu menţionează 'martirii' care au comis atacurile din 11 septembrie şi nu îi omagiază", adaugă el. Expertul subliniază că mesajul vine la trei săptămâni după ce al numărului doi Al-Qaida, Al-Zawahiri, care a vizat situaţia din valea Swat, din Pakistan, şi care abunda în citate religioase ce chemau la unitate în rândul mujahedinilor.

"Toate acestea arată clar că Al-Qaida este afectată de evenimentele de pe teren", spune Rachwane, aluzie la loviturile date reţelei în zonele tribale pakistaneze.

"Tot pentru prima dată, bin Laden vorbeşte pozitiv despre trei lideri americani: Obama - el menţionează discursul adresat lumii arabe de la Cairo, Jimmy Carter - vorbeşte despre atitudinea acestuia faţă de palestinieni şi John Kennedy - spune că Obama va avea aceeaşi soartă, dacă urmează o politică diferită de cea a neoconservatorilor", mai spune expertul.

Analistul saudit Anouar Eshki este mai categoric: "Este prima dată când bin Laden pare atât de slab".

El a declarat că mesajul "arată că acesta se află într-o poziţie dificilă, mai ales că, potrivit informaţiilor pe care le avem, reţeaua sa începe să fie anihilată în zonele tribale pakistaneze din cauza loviturilor dure ce i-au fost date, în timp ce mulţi dintre aliaţii săi au plecat din Pakistan spre Yemen sau Somalia".

În opinia sa, liderul terorist "caută o portiţă de scăpare, pentru oprirea atacurilor".

De asemenea, expertul vorbeşte despre tentativa acestuia de a justifica atacurile din 11 septembrie: "Bin Laden încearcă să-şi refacă blazonul spunând că atacurile au fost comise din cauza politicii americane din Palestina. Dar care este legătura între Palestina şi atacurile Al-Qaida din Arabia Saudită şi Occident?", se întreabă el.

Mai multe articole despre:
SUA Osama bin Laden mesaj înregistrare audio