MENIU

Bin Laden le cere americanilor să pună capăt războaielor din Irak şi Afganistan. VEZI VIDEO

Foto: facade.com
Înregistrarea prezintă o imagine fixă cu bin Laden, existând şi o înregistrare sonoră, potrivit Intel Center
Liderul Al-Qaida într-una dintre puţinele înregistrări făcute publice

O nouă înregistrare audio a liderului Al-Qaida, Osama bin Laden, prezentată ca o "declaraţie pentru poporul american" a fost difuzată de reţea, a anunţat duminică seară centrul american Intel Center, relatează AFP.

Osama bin Laden le-a cerut americanilor să exercite presiuni asupra Casei Albe, pentru a pune capăt războaielor din Irak şi Afganistan, potrivit mesajului difuzat de site-ul As-Sahab, relatează AFP.

În caz contrar, "vom continua un război de uzură împotriva voastră în toate modurile posibile", a ameninţat bin Laden în "mesajul către poporul american".

Potrivit centrului Intel Center, liderul islamist le mai cere americanilor să se pronunţe împotriva susţinerii faţă de Israel, nu să cedeze "terorismului ideologic" al neoconservatorilor.

El mai spune că, "printre alte nedereptăţi", susţinerea acordată de SUA Israelului a dus reţeaua la comiterea atacurilor din 11 septembrie.
Războaiele din Irak şi Afganistan au fost declanşate de lobbyul proisraelian al Casei Albe şi de apărătorii intereselor companiilor, nu de militanţii islamişti, subliniază bin Laden. "Dacă reflectaţi corect la situaţia voastră, veţi vedea că această Casă Albă este ocupată de grupuri de presiune", a adăugat el.

Potrivit lui bin Laden, Barack Obama nu are puterea de a schimba cursul războaielor, iar faptul că l-a păstrat pe secretarul apărării, Robert Gates, şi alţi responsabili din fosta administraţie Bush îi confirmă slăbiciunea.
Dacă nu se pune capăt războaielor, "vom continua războiul de uzură împotriva voastră în toate modurile posibile, la fel cum am epuizat URSS-ul timp de zece ani până când ea s-a prăbuşit, graţie lui Allah, şi a devenit o amintire a trecutului", spune ben Laden.

"Înregistrarea prezintă o imagine fixă cu bin Laden, existând şi o înregistrare sonoră", potrivit Intel Center.

Potrivit centrului este o "declaraţie pentru poporul american" şi bin Laden obişnuieşte să facă astfel de declaraţii anual în jurul datei de 11 septembrie.

Ultima înregistrare cu bin Laden a fost difuzată la 3 iunie.

Mai multe articole despre:
SUA Osama bin Laden mesaj înregistrare audio