MENIU

Bilanţul gripei porcine: cazuri confirmate şi suspecte din întreaga lume

Foto: cbc.ca

Gripa porcină, care a făcut probabil până la 159 de morţi în Mexic, a continuat să se extindă, un prim mort înregistrându-se în Statele Unite, relatează AFP. Germania şi Austria sunt acum şi ele afectate, în timp ce numărul persoanelor infectate creşte în Spania şi Marea Britanie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat 114 cazuri de gripă porcină în lume, dintre care opt mortale.

În Mexic, focarul epidemiei, guvernul a anunţat 159 decese suspecte, dintre care şapte confirmate, şi mai mult de 1.600 de îmbolnăviri. În total, 49 persoane au fost cu siguranţă infectate. În SUA, un copil de 23 de luni a murit în Texas şi este primul deces confirmat. Epidemia a afectat 91 de persoane în zece state, faţă de 65 marţi.

În Germania, trei prime cazuri au fost confirmate, în Bavaria şi Hamburg. Un prim caz a fost confirmat în Austria: o femeie de 28 de ani care venise din Guatemala, cu escală în Mexic. Canada are 13 cazuri confirmate de infectare cu virusul H1N1. În Costa Rica două cazuri au fost confirmate, primele din America Centrală.

Marea Britanie are cinci cazuri confirmate, prin confirmarea a trei noi îmbolnăviri miercuri. În Spania, numărul cazurilor confirmate a urcat de la patru la zece, printre care un bolnav care nu fusese recent în Mexic. Israelul se confruntă cu două cazuri confirmate şi două noi cazuri suspecte. În Noua Zeelandă au fost confirmate trei cazuri confirmate, 11 foarte probabile. Un total de 31 cazuri sunt suspecte, şi 179 persoane au fost plasate în carantină.

De asemenea, s-au înregistrat foarte multe cazuri suspecte. În Africa de Sud două cazuri sunt în curs de analizare, primele semnalate în Africa. În Croaţia s-a înregistrat primul caz suspect în Balcani. În Australia 91 de persoane sunt testate. Autorităţile sunt în căutarea a 22 de australieni care au călătorit cu acelaşi avion cu neo-zeelandezi, din Mexic.

Franţa are două cazuri probabile din 20 suspecte, iar în Italia 20 de persoane care ar putea avea gripă porcină au fost internate în spital. Un copil de trei ani, care venise din SUA, a fost spitalizat în nordul Portugaliei. În Elveţia, 21 persoane sunt testate, iar în Irlanda au fost înregistrate trei cazuri suspecte.

În Polonia, două cazuri suspecte se află în observaţie, în vreme ce Danemarca a plasat cinci persoane sub observaţie. De asemenea, cazuri suspecte au mai fost în registrate în Suedia (cinci persoane), Olanda, Chile (24 de cazuri), Columbia (42 de cazuri, dintre care patru "sunt o sursă deosebită de îngrijorare"), Brazilia (20 de persoane sunt sub observaţie). 

În Coreea de Sud, cinci cazuri sunt suspecte, în plus de un caz probabil deja anunţat. Kong Kong-ul a anunţat patru cazuri suspecte, la persoane care au călătorit în ţări afectate de epidemie.