MENIU

Berlusconi respinge acuzaţiile de xenofobie formulate la adresa guvernului său

Foto: RTV

Premierul italian Silvio Berlusconi respinge într-un interviu acordat cotidianului El Mundo acuzaţiile de xenofobie la adresa guvernului său şi subliniază că, în timp ce Franţa a expulzat anul trecut mii de românii, Italia a îndepărtat de pe teritoriul său numai 40.

"Politica noastră privind imigraţia nu este 'împotrivă'. Nu este împotriva imigraţiei. Îi respectăm pe cei care vin în Italia pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă, respectând legile. Însă avem o atitudine fermă faţă de cei care intră ilegal în Italia şi care trăiesc din infracţiuni, fără nicio intenţie de a se integra", a declarat premierul italian pentru cotidianul spaniol El Mundo.

"Realitatea este că din ce în ce mai mulţi copii străini frecventează şcolile noastre, familiile străine se bucură de asistenţă medicală completă. Guvernul chiar a alocat fonduri pentru sănătate destinate imigranţilor ilegali. Alte guverne, inclusiv cel spaniol, se confruntă cu o imigraţie ilegală mare. Imigranţii ilegali expulzaţi din Spania în ultimii ani sunt zeci de mii", a subliniat Berlusconi.

"În ceea ce îi priveşte pe români, care sunt cetăţeni europeni, Franţa a expulzat mii numai în 2008. În aceeaşi perioadă, Italia (a expulzat - n.red.) abia circa 40. În plus, timpul de reţinere în centre de primire sunt mai mici la noi decât în majoritatea ţărilor europene", a adăugat el.
"În ceea ce priveşte criticile de rasism, care au fost vehiculate în trecut, chiar ziarul dumneavoastră le-a definit drept 'gafe' faţă de noi", a încheiat el.

La rândul său, ministrul italian de externe Franco Frattini a subliniat, înainte de o reuniune cu omologul său român Cristian Diaconescu, că Franţa a expulzat numai în 2008 peste 7.000 de cetăţeni români, Italia a expulzat circa 40. Frattini a subliniat că Italia va primi în continuare cetăţeni români, dar va fi fermă cu cei care comit infracţiuni. "Italia vrea să clarifice o dată pentru totdeauna că primim şi vom primi în continuare românii care lucrează respectând legea, dar în acelaşi timp că vom fi foarte fermi faţă de cei care nu respectă legea", a spus el.

În ultima vreme românii se află din nou în centrul atenţiei autorităţilor şi a presei din Italia, după o serie de acte violente ai căror protagonişti au fost, iar resentimentele italienilor se reflectă şi în apariţia unor incidente cu caracter xenofob ale căror victime sunt cetăţeni români nevinovaţi.