MENIU

Berceanu va solicita la rectificare suplimentarea cu 365 milioane de lei a subvenţiilor destinate CFRi

Foto: Realitatea.net

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va solicita la rectificarea bugetară suplimentarea cu 365 milioane lei a subvenţiilor pentru CFR, a declarat ministrul de resort, Radu Berceanu, după discuţiile cu sindicatele feroviare şi conducerile companiilor feroviare.

"Avem nevoie de o sumă de 365 milioane lei în plus la subvenţie, e o valoare foarte importantă. Să vedem dacă o să scăpăm cu cifra aceasta, deoarece unul ar putea să ceară bani pentru învăţământ şi pe bună dreptate, sau altul ar putea să ceară bani pentru sănătate, pe bună dreptate", a spus ministrul Radu Berceanu.

Acesta a precizat că decizia împrumutului pentru plata salariilor la CFR Marfă a fost luată de managementul companiei feroviare. Ministrul Berceanu a mai spus că a propus ca salariile mici şi medii ale celor care rămân în urma restructurării să nu se modifice, iar salariile medii şi cele ale directorilor să nu depăşească valoarea de 4.000 lei.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că CFR Călători se află în aceste zile în negocieri, cu mai multe bănci, pentru a contracta un credit necesar plătirii salariilor, fără a preciza suma, însă a subliniat că acceaşi soluţie nu va putea fi utilizată în lunile următoare.

Radu Berceanu a participat alături de subsecretarul de stat Constantin Axinia, la o primă rundă de discuţii cu sindicatele CFR şi conducerile celor trei companii feroviare.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Iulică Măntescu, a declarat după discuţiile cu MTI, că propunerile de disponibilizări la cele trei companii CFR vizează un număr de peste 10.700 de persoane.

Pentru CFR Călători se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructură 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfă se doreşte disponibilizarea a 50% din angajaţi, adică 8.500 de oameni.