MENIU

Berceanu: Plafonul maxim de subvenţie pentru bovine nu este o obligaţie a României, este o sumă pe care o stabilesc ţările UE

Foto: automobilist.ro

"Plafonul maxim de subvenţie de 571 de lei pe cap de bovină nu este o obligaţie a României, ci este stabilit de ţările UE, astfel încât carnea de bovină să nu conţină o subvenţie mai mare şi să creeze distorsiune pe piaţă", a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, după negocierile cu fermierii.

Plăţile pentru subvenţiile pentru suprafaţă vor fi făcute începând din 16 octombrie. La aceste subvenţii, UE va rambursa o parte din bani, a explicat ministrul.

"Am adunat 100 de milioane de lei, iar Guvernul, din fondul de rezervă, ne-a dat încă 160 de milioane de lei, astfel că am dat drumul la plata unei prime tranşe, de 200 de lei, din cele 571 de lei pe cap de bovină", a explicat oficialul.

Berceanu a dat şi exemplul statelor vecine, în care subvenţia nu a fost încă acordată fermierilor într-o singură tranşă. În Bulgaria, subvenţia a fost stabilită la 215 lei, iar în Ungaria, 470 de lei. "Am propus să elaborăm o Hotărâre de Guvern, prin care, în afară de această tranşă de 200 de lei, restul sumei să fie plătită în primele două luni ale anului viitor. Acum nu avem aceste sume, este o sumă foarte mare, aproape 500 de milioane de lei, numai la bovine", a conchis Berceanu.