MENIU

Belgia vrea să reducă timpul de lucru, pentru a evita disponibilizările

Foto: wayne.edu

Guvernul belgian vrea să permită măsuri de reducere a timpului de lucru în companiile ce se confruntă cu probleme, pentru a evita pe cât posibil disponibilizările masive din cauza crizei economice, a anunţat ministrul belgian al Muncii, Joille Milquet, citat de AFP.

Măsurile, al căror cost este evaluat la circa 100 milioane euro, vor fi aplicate din 1 iulie până în 31 decembrie 2009 şi ar putea fi prelungite până la 30 iunie 2010, dacă se va extinde criza financiară, a precizat oficialul belgian.

În companiile ce se confruntă cu o scădere a activităţii, timpul de lucru ar putea fi redus cu 20-25% pentru toţi muncitorii sau pentru categorii profesionale specifice. Angajatorul va beneficia de o diminuare a cotizaţiilor sociale, de 600-750 de euro, din care cel puţin trei sferturi ar trebui folosite pentru a compensa pierderile salariale ale muncitorilor.

În cadrul companiilor ce se confruntă cu dificultăţi mai grave, precum o reducere a cifrei de afaceri cu 20% sau cu o rată a şomajului tehnic de 20%, va fi posibil un acord între muncitori şi angajator. Orarul de lucru va fi redus atunci cu 20% sau cu 50% pentru o perioadă între una şi şase luni, iar angajatul va primi o indemnizaţie publică, eventual completată de către angajator.

Mai multe articole despre:
Belgia angajaţi disponibilizări orar înţelegeri