MENIU

BCE a menţinut dobânda cheie la 1%, în conformitate cu aşteptările

Foto: selectproperty.com

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda cheie la nivelul minim record de 1%, potrivit AFP, în contextul în care economia dă semne de revenire din cea mai adâncă recesiune din ultimele decenii. Dobânda cheie a BCE se situează la acest nivel minim istoric din luna mai.

La ora 15:30, ora României, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, va susţine obişnuita conferinţă de presă la sediul BCE din Frankfurt, în care va explica deciziile de joi.

Analiştii se aşteaptă, de altfel, ca banca centrală a zonei euro să nu majoreze dobânda înainte de al treilea trimestru din 2010, pentru a nu pune capăt tendinţei de revenire care abia a început în zona euro prin înăsprirea prematură a politicii monetare.

Însă economiştii vor urmări cu atenţie comentariile legate de creditele pe un an acordate băncilor de BCE, ce ar putea dezvălui mai multe despre planurile de politică monetară.

Mai devreme, banca centrală a Suediei, Riksbank, a anunţat că menţine dobânda de politică monetară la 0,25%, de asemenea nivel minim istoric, şi şi-a îmbunătăţit estimările legate de produsul intern brut (PIB) al ţării pentru acest an şi pentru 2010.