MENIU

Bazac: Vom folosi tehnica door-to-door pentru campania de informare despre vaccinarea anti HPV

Foto: NewsIn

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că va adopta tehnica door-to-door pentru campania de informare despre vaccinarea anti HPV. Altfel spus, specialiştii se vor adresa direct părinţilor, care vor putea obţine astfel toate informaţiile necesare.

"În prezent am format o echipă de 30 de persoane cu diverse profesii, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, care vor stabili ce strategie trebuie abordată pentru o bună informare a părinţilor despre beneficiile vaccinului împotriva HPV. Nu va fi o campanie media, ci ne gândim mai degrabă la o strategie door-to-door, prin care specialiştii să discute direct cu părinţii despre vaccinare, iar aceştia să poate cere toate informaţiile de care au nevoie. În plus, această tehnică ne permite să derulăm campania şi pe durata vacanţei de vară, ceea ce înseamnă că, dacă vom avea un feedback pozitiv din partea a mai mult de 50% de beneficiari, vom putea relua mai repede programul de vaccinare", a explicat ministrul Ion Bazac.

Ministrul a adăugat că finanţarea campaniei va fi făcută exclusiv de cele două firme producătoare ale vaccinului, Merck Sharp Dohme şi GlaxoSmith Kline. "Nu este o campanie a ministerului, noi doar coordonăm acţiunile", a adăugat Bazac.

Programul de vaccinare a elevelor de clasa a patra împotriva infecţiei cu virusul HPV care provoacă cancerul de col uterin a fost iniţiat, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, în mandatul fostului ministru Eugen Nicolăescu.

Programul a fost considerat un eşec, pentru că, potrivit auditului realizat după instalarea în funcţie a noii echipe de la Ministerul Sănătăţii, au fost vaccinate 2.615 de fete, ceea ce reprezintă doar 2,57% dintre elevele de clasa a patra.

Punând nereuşita acestui proiect pe baza faptului că a fost făcut în grabă, iar etapa de informare a părinţilor a fost prost organizată, ministrul Bazac a amânat pentru un an programul de prevenţie lansat de Nicolăescu, pentru a derula, mai întâi, o campanie de informare.

În România, în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin, ţara noastră fiind urmată, în acest clasament, de Bulgaria şi Slovacia.

Mai multe articole despre:
vaccinare campanie de informare Ion Bazac HPV