MENIU

Băsescu vrea modificarea Constituţiei, Geoană şi Antonescu preferă respectarea celei actuale

<descriere>

Traian Băsescu a declarat că doreşte modificarea Constituţiei pentru o mai bună definire a relaţiilor între instituţii, Mircea Geoană a spus că este mai important să fie respectate drepturile cetăţenilor, iar Crin Antonescu a arătat că este nevoie doar de un preşedinte care să respecte Constituţia.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că atribuţiile preşedintelui trebuie să rămână aşa cum sunt în prezent, după Constituţie, dar că se impun anumite modificări ale legii fundamentale referitoare la relaţiile dintre instituţii. Şeful statului a spus că Parlamentul trebuie să dea un vot într-un termen anume pentru un guvern propus, deoarece partidele nu sunt obligate de Constituţie să voteze Executivul propus.

În context, Băsescu a amintit că \"domnii aici de faţă nu vor stoparea crizei politice, deşi mâine ar putea să voteze Guvernul\".

Băsescu a mai enumerat un alt inconvenient al actualei Constituţii, şi anume faptul că preşedintele poate fi suspendat de Parlament, fără a exista apoi consecinţe pentru Parlament. De asemenea, Băsescu a mai spus că doreşte modificarea structurii CSM, astfel încât societatea civilă să aibă un acces mai larg în instituţie.

În replică, liderul PSD, Mircea Geoană, a spus că \"îl lasă rece\" dacă preşedintele ar avea mai multă putere în raport cu Parlamentul şi a spus că, din punctul său de vedere este mult mai important să fie respectate drepturile sociale ale cetăţenilor, dreptul la educaţie, la sănătate sau la un mediu corect.

\"Înainte să ne apucăm să modificăm Constituţia după cheful şi asemănarea unui preşedinte, să vedem ce s-a întâmplat după neaplicarea drepturilor constituţionale cetăţenilor. Mă lasă rece subiectul dacă are un pic mai multă putere preşedintele în raport cu Parlamentul, important este să funcţioneze instituţiile statului\", a spus prezidenţiabilul PSD.,

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat că, dacă un preşedinte ascultă de Constituţie, şi nu de baroni şi de telefoane, are în Constituţie ce-i trebuie, fără a se pronunţa în favoarea unei variante, modificarea Constituţiei, sau nemodificarea acesteia.

\"Când un credincios ţine Scriptura în mână, are în ea totul. Un om care este ateu şi ţine în mână Scriptura, are nişte foi de hârtie. Aşa e şi cu Constituţia României. Dacă crezi în valorile Constituţiei şi asculţi de Constiţia României, şi nu de baroni sau de telefoane, ai acolo ce-ţi trebuie\", a încheiat Antonescu.