MENIU

Băsescu spune că trebuie să se gândească dacă promulgă legea prin care Guvernul poate face bugetul

<descriere>

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că trebuie să se gândească înainte de a promulga legea prin care Parlamentul abilitează Guvernul demis să alcătuiască bugetul pentru 2010, arătând că \"e o absurditate\" ca un Guvern care nu mai are încrederea Legislativului să facă bugetul.

\"Trebuie să gândesc, să văd, deocamdată nu am primit raportul de la departamentul meu de specialitate. Eu cred că unul din marile pericole ar fi pe de o parte să dărâmăm Guverne, iar pe urmă să ne dăm seama ce prostie am făcut şi să le reinvestim, dându-le atribuţiuni de Guverne funcţionale. Nu este posibil aşa ceva, suntem stat democratic\", a spus Traian Băsescu, întrebat cum va proceda în cazul legii transmise de Parlament spre promulgare.

\"Cred că după ce au dărâmat un Guvern, le-am propus un al doilea Guvern, l-au dărâmat şi pe acela, Guvernul Croitoru, le-am propus un al treilea Guvern, au plecat în vacanţă, cred că nu putem rezolva problemele guvernării reinvestind un Guvern căruia i-am dat vot de neîncredere în Parlament printr-o lege artificială. Gândiţi-vă ce înseamnă bugetul de stat, reflectă programul politic al Guvernului, cum poţi să pui un Guvern care l-ai dărâmat să facă bugetul de stat. Ăsta e un Guvern care a luat votul de neîncredere al Parlamentului, pe ce program face bugetul de stat, este o absurditate!\", a explicat Traian Băsescu.

Întrebat dacă, având aceste argumente, nu va promulga legea, şeful statului a spus că nu se pronunţă până nu vede conţinutul acestui act normativ.

Prim-vicepreşedintele PD-, Adriean Videanu, a afirmat luni că proiectul de Lege a bugetului pentru anul 2010, care este finalizat, nu prevede o creştere a nivelului cotei unice de impozitare sau creşterea TVA, democrat-liberalul spunând că face această precizare pentru a pune capăt speculaţiilor privind mărirea impozitelor.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut, sâmbătă, la Brăila, că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să trimită legea bugetului pe 2010 la Parlament deoarece vrea să-şi ascundă \"adevăratul plan\" cu privire la politica economică şi fiscală pe anul viitor, şi anume creşterea taxelor şi a TVA la 22%. O acuzaţie similară a fost formulată şi de candidatul UDMR, Kelemen Hunor.