MENIU

Băsescu spune că România nu exclude suplimentarea participării la reconstrucţia Afganistanului

Foto: RTV
Traian Băsescu: România şi-a respectat în întregime angajamentele de la Summit-ul de la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la finalul lucrărilor Summitului NATO, că România nu exclude suplimentarea forţelor de instruire a armatei, de sprijin medical şi instituţional în Afganistan.

"S-a abordat şi problema suplimentării forţelor în Afganistan, pentru că nu putem sta liniştişti ca alianţă din punct de vedere al succeselor militare din Afganistan, aşa că o suplimentare a forţelor este necesară", a comentat şeful statului. "Din acest punct de vedere vreau să clarific foarte bine poziţia României. România şi-a respectat în întregime angajamentele de la Summitul de la Bucureşti. Dacă atunci aveam circa 500 de militari în Afganistan, acum România are 1000 de militari în Afganistan, în zonă de contact cu forţele insurgente", a adăugat preşedintele.

"Din acest punct de vedere România şi-a materializat obligaţiile asumate, ceea ce nu exclude ca în continuare să avem în vedere participarea cu capacităţi suplimentare de instruire a armatei afgane, de ordine publică, sprijin medical şi în alte zone de acest gen care ajută la construcţia instituţională", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a comentat că declaraţia Summitului cu privire la Afganistan precizează "foarte clar că numai aportul militar a devenit insuficient", fiind nevoie de contribuţii în alte zone. "Aliaţii se angajează în urma acestei declaraţii să contribuie la dezvoltarea instituţională a Afganistanului, să contribuie la instruirea armatei şi poliţiei afgane, la crearea instituţiilor care la un moment dat să poată prelua responsabilitatea gestionării în siguranţa teritoriului afgan", a afirmat Băsescu.

La finalul precizărilor făcute despre Afganistan, şeful statului a povestit că discursul său la Summit s-a încheiat cu o formulare care poate nu a plăcut, dar pe care o consideră importantă.

"Oricărui om politic îi este greu să meargă la el acasă şi să spună că ar trebui să mai trimită militari în Afganistan. Noi am susţinut o abordare cuprinzătoare a problematicii Afganistanului. O abordare exclusiv militară nu este suficientă. Aici noi ne angajăm să continuăm să mărim capacitaţile din Afganistan în zona construcţiei instituţionale, a pregătirii armatei, a construcţiei instituţiilor. Avem zone în care considerăm că le putem susţine alături de aliaţi", a conchis preşedintele Băsescu.