MENIU

Băsescu s-a întâlnit cu Iuşcenko la Bruxelles, susţine presa ucraineană

FOTO: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a avut joi o întrevedere cu omologul său ucrainean Viktor Iuşcenko, la Bruxelles, în marja reuniunii Partidului Popular European, care a precedat lucrările Consiliului European de primăvară, informează agenţia Interfax-Ucraina, citată de cotidianul Kyiv Post.

Potrivit sursei citate, în afară de Traian Băsescu, preşedintele ucrainean s-a mai întâlnit cu premierul belgian Herman Van Rompuy, cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi cu premierul elen Konstandinos Karamanlis. Cu toţi aceşti lideri Iuşcenko a discutat despre "chestiuni presante din relaţiile bilaterale" şi despre "probleme internaţionale", potrivit serviciului de presă al preşedintelui ucrainean, citat de Interfax-Ucraina.

Preşedintele Traian Băsescu trebuia să meargă în vizită în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, dar vizita, prevăzută la câteva săptămâni după ce Curtea Internaţională de Justiţie pronunţase soluţia în cazul diferendului româno-ucrainean de delimitare a platoului din Marea Neagră, a fost amânată în ultimul moment din motive ce nu au fost explicate clar de oficialităţi.

La scurt timp, a intervenit scandalul de spionaj care l-a avut protagonist pe subofiţerul Floricel Achim, în care a apărut numele Ucrainei ca posibil stat destinatar al presupuselor secrete militare vândute prin intermediul unui om de afaceri bulgar. În lipsa unor informaţii confirmate sau infirmate oficial, presa a scris că Ucraina şi România au procedat la expulzarea reciprocă a unor funcţionari diplomatici şi a făcut diverse speculaţii legate de motivele tensionării din relaţiile bilaterale.

Cu toate acestea, mesajul transmis de autorităţile române a fost că susţin în continuare Ucraina în aspiraţiile ei euroatlantice.