MENIU

Băsescu: România susţine demersurile politice care au ca scop realizarea păcii în Orientul Mijlociu

Foto: comunicatemedia.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Ierusalim, că România susţine, atât în mod direct, cât şi din postura de membru al UE, demersurile politice care au ca scop realizarea unei păci juste şi durabile în Orientul Mijlociu, care să asigure securitatea Israelului.

"Mesajul pe care îl aduc cu mine la Ierusalim este acela că România susţine, atât în mod direct, cât şi din postura de membru al Uniunii Europene, demersurile politice ce au ca scop realizarea păcii în Orientul Mijlociu, o pace justă şi durabilă, care să garanteze securitatea statului Israel", a declarat Traian Băsescu la începutul vizitei la Palatul Prezidenţial din Ierusalim.

Şeful statului şi-a exprimat în faţa omologului său israelian Shimon Perez satisfacţia pentru faptul că relaţia dintre cele două ţări a trecut testul timpului, "deşi istoria recentă nu a fost lipsită de încercări şi de situaţii extrem de dificil de gestionat". Preşedintele a subliniat şi rolul important pe care comunitatea de evrei originari din România l-a avut în consolidarea relaţiei speciale de parteneriat dintre România şi statul Israel, ce se bazează pe valori şi interese comune.

La rândul său, preşedintele Shimon Perez a spus că Israelul vede în România un adevărat prieten. "Obligativitatea dumneavoastră la studierea Holocaustului şi educaţia pentru toleranţă este un exemplu al alegerii dumneavoastră consecvente a libertăţii şi a învăţăturii în loc de tiranie şi ignoranţă. Faptul că aţi părăsit sala în timpul discursului de negare a Holocaustului a lui Ahmadinejah (preşedintele Iranului - n.r.) este o expresie nobilă, una dintre multele exemple a acestei alegeri", a susţinut liderul statului Israel.

Perez a subliniat faptul că România poate influenţa, din postura sa de membru al NATO şi UE, "confruntarea lumii libere cu tirania iraniană şi tendinţa ei de hegemonie" şi a mulţumit oficialilor români pentru sprijinul acordat în îmbunătăţirea poziţiei Israelului în Uniunea Europeană.
Shimon Perez a apreciat că şeful statului român este capabil să îşi pună în aplicare promisiunile făcute românilor şi s-a arătat convins că vizita sa în Israel îl va ajuta în continuare în această direcţie.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat, luni, la Reşedinţa Prezidenţială "Beit Hanassi" de omologul său israelian Shimon Perez, în cadrul unei ceremonii oficiale. Elementul de noutate al primirii oficiale l-a constituit lipsa muzicii pe care i se prezintă, în general, unui şef de stat Garda de Onoare şi delegaţiile, motivul pentru care ceremonia s-a desfăşurat în linişte fiind faptul că, cu o zi înainte, un fost preşedinte israelian, Ephraim Katzir, a fost înmormântat.