MENIU

Băsescu: Noua Lege a educaţiei elimină aspectul de afacere din învăţământ

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la o întâlnire cu studenţii şi profesorii clujeni, că noua Lege a educaţiei va elimina aspectul de afacere din sistemul de învăţământ.

"Cu certitudine noua Lege a educaţiei va pune capăt transformării sistemului de educaţie într-o afacere, transformării sistemului de educaţie într-un sistem care produce diplome, doctorate, masterate fără acoperire în crearea de competenţe. Nu vor mai avea toate universităţile, nici măcar cele acreditate, dreptul de a face masterate sau doctorate. Acest lucru va restabili ordinea, ierarhia şi credibilitatea în sistemul de educaţie românesc", a afirmat şeful statului la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în faţa a zeci de profesori, cadre universitare şi studenţi.

Şeful statului a mai afirmat că a observat la sistemul universitar românesc un proces de degradare a loialităţii faţă de locul de muncă în condiţiile în care mai mulţi profesori universitari predau la cinci, şase, şapte universiăţi.

Totodată, Băsescu a criticat şi membrii ai administraţiei, fie locale fie centrale, care decid peste noapte să devină cadre universitare: "Prefecţi, inspectori la Curtea de Conturi, parlamentari, miniştri, subprefecţi, toţi erau profesori universitari, toţi deveniseră capabili peste noapte să predea generaţiilor viitoare şi să-i facă să obţină o diplomă egală cu cea a universităţii din Cluj sau a Universităţii din Iaşi. Era o nevoie absolută de a stabili ordinea în sistemul de educaţie românesc şi reorganizarea sistemului în crearea de competenţe".

Şeful statului a spus că la UTCM este convins că se pot crea competenţe,"nu la universităţile lipsite de tradiţie, fără profesori dar pline de bani".

Şeful statului a subliniat că se aştepta la o reacţie vehementa din partea studenţilor marilor centre universitare, deoarece multitudinea de diplome afectează şi credibilitatea acestora.

"Eu mă asteptam la o reacţie a studenţilor din universităţile cu tradiţie pentru că valul, munţii de diplome, de doctorate, aruncate pe piaţa muncii în România şi nu numai, - din păcate am reuşit să împânzim Europa- diplome de multe ori fără acoperire a pregătirii studentului, a absolventului afectează şi credibilitatea centrelor universitare mari, cu tradiţii şi performanţă. Cred că era timpul să se pună capăt acestui mod de a dezvolta sistemul de educaţie românesc şi proba că era nevoie de o nouă legislaţie este chiar faptul că pe vechea legislaţie această dezvoltare a fost posibilă în România", a spus şeful statului.

La sfarşitul discursului, preşedintele a primit din partea rectorului UTCN,  Radu Munteanu, un velier, despre care Băsescu a spus că a reprezentat o surpriză extraordinară, deoarece l-a primit din inima Ardealului, care nu are ieşire la mare. "Sunt mândru de corabia mea," a spus preşedintele Băsescu celor prezenţi în sală, dând asigurări că la UTCN se vor face "viitorii comandanţi ai economiei româneşti."

Preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnuire cu rectorii clujeni la sediul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară. La întâlnire nu a participat  şi rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Andrei Marga, instituţia de învăţământ fiind reprezentată de profesorul Şerban Agachi, preşentele universităţii.

Preşedintele României, Traian Băsescu, vizitat, joi, la Cluj-Napoca, Institutul Oncologic "Ioan Chiricuţă", unde a felicitat conducerea unităţii medicale pentru rezultatele obţinute în activitate şi l-a decorat pe directorul acesteia, Alexandru Irimie, cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler. Şeful statului a mai vizitat Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.